latinica  ћирилица
25/07/2024 |  19:54 ⇒ 19:59 | Autor: TANЈUG

UN zatražile svjetsku akciju nakon što je zabilježena rekordna globalna temperatura

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je danas sve zemlje da se angažuju na svjetskom nivou u borbi protiv klimatskih promena nakon što je zabilježena rekordna globalna temperatura, što je prvi poziv svjetske organizacije na globalnu akciju zbog ekstremnih vrućina.
Borba protiv globalnog zagrijavanja (Foto:  EPA-EFE/ETIENNE LAURENT) -
Borba protiv globalnog zagrijavanja (Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT)

- Svijet mora da se suoči sa izazovom porasta temperatura - naveo je Guteres u saopštenju, prenio je Rojters.

Guteres je istakao da su potrebne mjere za zaštitu radnika od ekstremnih vrućina, zasnovane na ljudskim pravima.

UN su pozvale danas vlade da ne samo da eliminišu upotrebu fosilnih goriva, već i da pojačaju zaštitu najugroženijih dijelova stanovništva, uključujući starije, trudnice i djecu, kao i da pojačaju mjere zaštite za radnike.

Međunarodna organizacija rada (ILO) saopštila je da se trenutno više od 70 odsto radne snage u svijetu, odnosno 2,4 milijarde ljudi, nalazi u velikom riziku od ekstremnih vrućina.

- U Africi je gotovo 93 odsto radne snage izloženo ekstremnim temperaturama, a u arapskim zemljama 84 odsto - navodi ILO.

Novi rekord prosječne globalne temperature od 17,16 stepeni Celzijusovih zabilježen je 22. jula, prema podacima evropske službe za klimatske promjene - Kopernikus.

U svijetu su, zbog klimatskih promjena, toplotni talasi sve češći i oni su sve intenzivniji i dugotrajniji.

Zbog ekstremno visokih temperatura ove godine je preminulo oko 1.300 muslimanskih hodočasnika u Meki, a zabilježen je i veliki broj smrtnih slučajeva u regionu Sahela.

U svijetu se zbog ekstremnih vrućina bilježi oko 19.000 smrtnih slučajeva godišnje, kao i gotovo 23 miliona povreda na radnom mjestu širom svijeta.