latinica  ћирилица
26/07/2024 |  09:02 ⇒ 10:43 | Autor: SRNA

Košarac: Na pitanju Reformske agende pale sve maske

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da su na pitanju Reformske agende pale sve maske i da se pokazalo da je Srpska usamljena u opredjeljenju za evropsku budućnost uz uvažavanje ustavnih nadležnosti i dejtonske strukture BiH.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je napomenuo da je blokada je nastala u Federaciji BiH zbog unutarbošnjačkog sukoba "trojke" i SDA, te da se u toj političkoj papazjaniji sada međusobno optužuju, ne želeći da preuzmu odgovornost za stopiranje EU integracija.

- Potpuno neosnovano su se obrušili na mehanizam koordinacije u želji da sve aktivnosti u evropskom procesu prenesu na nivo zajedničkih institucija, što je neustavno, nezakonito i van svake pameti - naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, vrhunac bezumlja je ničim izazvan stav američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik krivac za neuspjeh Reformske agende.

- Da li je to smislio sam ili mu je neko pomogao? Vjerovatno će nam biti jasnije ako/kada se oglasi fantom iz OHR-a - naveo je Košarac.

On je naglasio da niko nije ovlastio Ambasadu SAD da se miješa u evropski put BiH, te da Marfi nije advokat ni BiH, ni EU, niti ima pravo da propituje sadržaj pregovora BiH i EU.

- O reformskoj agendi sa EU pregovaraju legitimno izabrani predstavnici tri konstitutivna naroda i dva entiteta, u skladu sa mehanizmom koordinacije. Marfi nema nikakve veze s tim - rekao je Košarac.

Međutim, kaže Košarac, realnost ga ne sprečava da u svojim umobolnim i mrzilačkim namjerama dodatno urušava dejtonsku strukturu BiH i rastura sve pokušaje dogovora domaćih političkih lidera.

- Njegov cilj nije evropska budućnost BiH. To je bilo jasno iz njegovih reakcija na činjenicu da je BiH dobila kandidatski status pa nadalje. Iz jučerašnjeg saopštenja Ambasade SAD više je nego očigledno da Marfi nastavlja da osporava iskorake BiH prema EU, pri čemu mu je poseban "trn u oku" 70 miliona evra koje BiH treba da dobije od EU - ukazao je Košarac.

On je ocijenio da se to kosi sa njegovom antisrpskom agendom i misijom da ekonomski oslabi Srpsku, budući da će dio sredstava iz EU ići na projekte u Srpskoj.

Istakao je da Marfija ne zanimaju ni građani Srpske, ni FBiH, niti korist koju bi imali od realizacije projekata, nego je protiv interesa ljudi koji žive u ovoj zemlji.

- Želim da vjerujem da naši partneri iz EU neće podleći pritisku odlazećeg ambasadora Marfija i da će nastaviti konstruktivne pregovore sa legitimnim predstavnicima tri konstitutivna naroda i dva entiteta - rekao je Košarac za Srnu.

On je dodao da američkom ambasadoru nije mjesto za stolom na kojem se pregovara o evropskoj budućnosti BiH.

Iz Kancelarije Ambasade SAD za odnose s javnošću istakli su da SDA nije položila test kada je blokirala reformsku agendu BiH, ali su za njen neuspjeh optužili predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.