latinica  ћирилица
25/07/2024 |  19:41 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Zbog Reformske agende izbio "rat" među bošnjačkim političarima (VIDEO)

Bojno polje na političkoj sceni u Federaciji BiH na relaciji "Trojka" - SDA. Rušenje Reformske agende od strane četiri kantonalna premijera u FBiH, predvođena SDA, je ravno rušenju Aprilskog paketa. Ovako su stranke "Trojke" odgovorile na blokadu evropskog puta i 70 miliona evra koje je BiH trebalo da dobije kao bespovratnu pomoć.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Sve ovo je pokazatelj slabosti i problema na političkoj sceni Federacije. Tako pada u vodu narativ da je za reformske zastoje odgovorna Republika Srpska, ali to očito ni sada nije bilo dovoljno američkoj Ambasadi u BiH. Njihovo večerašnje saopštenje je za vjerovali ili ne, jer su za rušenje Reformske agende optužili Republiku Srpsku i predsjednika Milorada Dodika. O SDA tek koja blaga riječ na kraju saopštenja. Isto tako blaga opomena bh. vlastima stigla je iz Delegacije EU.

Rafali međusobnih optužbi bošnjačkih lidera. Najglasniji su ispaljeni iz redova stranaka "Trojke" kojima je SDA svojom blokadom pokazala pravo stanje i odraz političke nestabilnosti unutar Federacije, a rušeći Agendu, srušila je evropsku budućnost BiH. Iz Naše stranke kažu da će 24. juli 2024. ostati zapamćen kao dan kada je centrala SDA oborila Aprilski paket.

- U šoku sam da postoji neko ko je spreman da oduzme nama našu budućnost. Ovo je najdestruktivniji potez koji smo vidjeli. Kantonalni premijeri su odlučili da suspenduju naš evropski put, a onda da daju uslove kako bi radili puno bolje - kaže predsjednik Naše stranke Edin Forto.

Za lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića potez SDA je potpuno nepoznavanje cijele priče. U više od 98 odsto mjera je napravljen progres, oko 1,5 odsto nismo uspjeli, a SDA je rekla ne, dok ne bude 100 odsto, kaže Konaković.

- SDA je iz neznanja ili loše namjere, zabila nož u srce najozbiljnijem reformskom procesu koji BiH ima u posljednjih dvadesetak godina. Objašnjenje da se traži idealna reformska agenda odraz je njihovog nepoznavanja cijele priče - kaže Konaković.

Lider SDA, Bakir Izetbegović ismijava Konakovićev poziv da paragraf po paragraf, javno razmotre Agendu. Konakovića poziva da javnosti i nadležnim organima pojasni podatke o školovanju i sticanju diploma, a posebno o ulozi u Skaj aplikaciji i vezama sa narko-kartelom. Neizostavno, Izetbegović proziva Konakovića i "Trojku" i za navodnu predaju i prodaju interesa BiH Dodiku i Čoviću. A da je Dejton granica koji oni ne mogu preći, podsjeća bošnjačku političku elitu predsjednik Srpske Milorad Dodik. Dodik kaže da ništa od onoga što pokušaju da urade bez Republike Srpske nema značaj.

- To dobar dio svijeta razumije i svako ko je pročitao Ustav to zna. Oni bez saglasnosti Republike Srpske ne mogu ništa, tako Dejton traži, i zato su im uzaludne sve te radnje, jer BiH, u koju se toliko zaklinju, drže u začaranom krugu iz kojeg joj ne daju da izađe samo radi njihovih snova o unitarnoj BiH, koji se nikada neće ispuniti i uvijek će ostati smo pustu snovi - kaže Dodik.

Nije nepoznato da Republika Srpska nije dala saglasnost na dijelove Agende koji se odnose na popunjavanje krnjeg Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske, ali takođe i da nije bilo saglasnosti bošnjačkih politika ni za dogovor o jednom od 14 prioriteta, rješavanje prisustva stranih sudija u tom sudu.

- Ne možemo govoriti o popunjavanju sudija iz Republike Srpske dok ne riješimo pitanje stranih sudija, što je davno Evropska komisija stavila pred nas kao obavezu - kaže ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Јasno je i da su Reformsku agendu četiri kantonalna premijera blokirala zahvaljujući postojanju Mehanizma za koordinaciju, onog istog, koji im je trn u oku jer je u njemu vidljiva Republika Srpska. Da su i vlastite projekte blokirali radi višeg cilja, centralizacije, ukazuju i iz skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Zamjenik predsjedavajućeg ovog odbora Srđan Mazalica kaže da se sve to isključivo radi zbog demontaže Mehanizma koordinacije, kako bi se značajno izmijenio i sveo na formu koja bi se bazirala na institucijama BiH.

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ističe da FBiH blokira evropski put, jer želi centralizaciju vlasti.

Nakon što je Agenda oborena u drugom entitetu, ućutao se dvojac zadužen za etiketiranje Republike Srpske, samozvani visoki predstavnik Kristijan Šmit i američki ambasador Majklm Marfi. A da li ćutanje znači i odobravanje?