latinica  ћирилица
26/07/2024 |  09:24 | Autor: TANЈUG

Nezapamćeni pomor dagnji u Hrvatskoj

U Malostonskom zalivu u Hrvatskoj događa se nezapamćeni pomor dagnji, a prema prvim procjenama u uvali Brijesta, poznatoj po najmasovnijoj proizvodnji školjki u tom kraju, šteta je gotovo 80 odsto.
Dagnje (Foto: EPA-EFE/Riccardo Dalle Luche, ilustracija) -
Dagnje (Foto: EPA-EFE/Riccardo Dalle Luche, ilustracija)

Kako je objavio HRT, veliki pomor dagnji uzgajivači pripisuju visokim temperaturama mora.

Braća Lazić porodičnim uzgojem dagnji bave se na površini od desetak hektara, a uginulo im je, kažu, gotovo 90 odsto.

Školjkar Zdravko Lazić, koji uzgaja dagnje u uvali Brijesta, ne pamti takav pomor.

- Mi imamo proizvodnju dugu 25 godina, cijeli život se bavimo ovim, kao i generacije prije nas. Nikada nisam ni čuo za ovako nešto - naveo je Lazić.

Uzgajivači pretpostavljaju da je uzrok pomora školjki izrazita toplina mora, na ovom dijelu nezapamćena od gotovo 30 stepeni.

Za razliku od dagnji, kamenice se još uvijek drže.

Uzgajivači u zalivu Bistrina i susjednim uvalama tvrde da kod njih zasad nema uginuća, ali svakodnevno pomno prate stanje.

Ana Bratoš Cetinić, iz Odjeljenja za primijenjenu ekologiju Univerziteta u Dubrovniku, ističe da sve treba da analizira veterinarski inspektor i objašnjava uticaj vrela na području Bistrine, što je za razliku od Brijeste, na školjke moglo uticati povoljno.

Smatra se da je to otprilike 11 stepeni Celzijusa.

- Kada dođe određena količina slatke vode s tom temperaturom, jasno da onda i hladi to područje, pogotovo u dužim slojevima, pa je onda i ugroženost od povišenih temperatura manja, ali to su sad sve spekulacije - navela je za HRT Bratoš Cetinić.