latinica  ћирилица
25/07/2024 |  13:58 ⇒ 16:30 | Autor: sputniknews.com

Mandić: Iznenađeni smo reakcijom Hrvatske, nećemo preduzimati recipročne mjere

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopštio je na današnjoj sjednici Parlamenta da ta zemlja neće preduzimati nikakve recipročne mjere povodom odluke zvaničnog Zagreba da Mandića, potpredsjednika Vlade Aleksu Bečića i lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića proglasi za persone non grata.
Andrija Mandić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Andrija Mandić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

- Crna Gora ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima. A razumijem i da Hrvatska želi da vodi politiku kakvu ona hoće - izjavio je Mandić, prenosi RTCG.

On je dodao da se od čitave povike sve na kraju svelo na reakciju koja se odnosi na samo trojicu političara.

- Nijedan dobronamjerni čovek nije mogao ni naslutiti da će se u 2024. godini moderna Hrvatska poistovećivati sa NDH na način što će liderima tri stranke zabraniti ulazak u Hrvatsku - poručio je on.

Mandić je podsetio da je nakon usvajanja Rezolucije o Јasenovcu pozvao delegaciju Hrvatskog sabora da posjeti Crnu Goru.

- Taj poziv i daje stoji. Oni su naši prijatelji i ponovo ih pozivam u Crnu Goru da dođu. Želimo da razgovaramo i da otklonimo sve nedoumice - poručio je Mandić.

Ipak, kako je naveo, ostaje pri stavu da je Rezolucija o Јasenovcu "mjera naše pripadnosti narodima koji baštine tekovine slobode, istine, pravde i mira".

- U 21. vijeku ne sme postojati politika koja revitalizuje mračne ideologije nacizma i fašizma  smatra Mandić.

Prema njegovim riječima, crnogorski poslanici su sa Rezolucijom o Јasenovcu napravili veliki civilizacijski iskorak.

- Zadovoljan sam što su svi poslanici saopštili da ono što se desilo u Јasenovcu jeste genocid, bez obzira jesu li glasali za nju ili ne - zaključio je Mandić.