latinica  ћирилица
26/07/2024 |  10:21 ⇒ 10:41 | Autor: RTRS

Projekcije filma "Svjedok" u Banjaluci, Mrkonjić Gradu i Bratuncu (FOTO)

Nakon premijernog prikazivanja u Banjaluci, te prikazivanja u Srebrenici, film "Svjedok" izazvao je veliko interesovanje u Republici Srpskoj i Republici Srbiji.
Film "Svjedok" - manastir Gomionica - Foto: Ustupljena fotografija
Film "Svjedok" - manastir GomionicaFoto: Ustupljena fotografija

Projekcija filma "Svjedok" režisera Denisa Bojića, rađenog u produkciji Radio televizije Republike Srpske biće održana večeras u manastiru Gomionica (amfitetar) sa početkom u 20.00 časova.

Nakon toga slijede dvije projekcije u opštinama u kojima je sniman film.

Film će biti prikazan u Mrkonjić Gradu, 28. jula od 18.00 časova u Kulturnom centru „Petar Kočić“ dok će 29. jula projekcija biti održana u Bratuncu, u Domu kulture sa početkom u 18.00 časova.

Film "Svjedok" u Mrkonjić Gradu (foto: RTRS)

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Riječ je o istorijsko-dokumentarnom filmu koji govori o stradanju srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedestih godina na prostoru bivše Јugoslavije i radu patologa dr Zorana Stankovića.

Radeći na više od 50 masovnih grobnica širom bivše države i obdukciju više od 7.500 stradalih žrtava, Zoran Stanković jedina je osoba koja je na ovakav način svjedočila o razmjerama stradanja srpskog naroda.

Film "Svjedok" u Bratuncu (Foto: RTRS)

Prema riječima autora, Denisa Bojića, ovaj film predstavlja svojevrsnu kolektivnu ispovijest srpskog naroda o njegovom stradanju i zato je neophodno da ga pogleda što više ljudi, kako činjenice o stradanju Srba ne bi bile zaboravljene dodajući da o tragičnim sudbinama članova njihovih porodica, te o ličnim strahotama kroz koje su prolazili u procesima identifikacije, u filmu svjedoče brojni pripadnici srpskog naroda. Ova epska priča je je istorijski dokument i argument koji pokazuje istinu o stradanju Srba u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U narednom periodu film će biti prikazan u brojnim gradovima Republike Srpske i Srbije.