latinica  ћирилица
26/07/2024 |  10:50 | Autor: SRNA

Univerzitet u Istočnom Sarajevu: Novi napredak na "Vebometriksovoj" rang-listi

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, u odnosu na izvještaj iz januara, ostvario je novi napredak na "Vebomatriksovoj" rang-listi za 362 mjesta i trenutno se nalazi na 2.800 mjestu.
Univerzitet u Istočnom Sarajevu - Foto: RTRS
Univerzitet u Istočnom SarajevuFoto: RTRS

Iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu saopšteno je da je ovo najbolja pozicija koja je ostvarena na listi "Vebometriks" od kada je Univerzitet prvi put uvršten 2012. godine, te je sada među 10 odsto univerziteta u svijetu, dok se među evropskim univerzitetima nalazi na 936. mjestu.

"Napredak Univerziteta na ovoj rang-listi rezultat je velikog zalaganja i rada svih zaposlenih nastavnika i saradnika na Univerzitetu", naveli su iz ove visokoškolske ustanove.

Iz Univerziteta su poručili da ostaju posvećeni misiji unapređenja naučnoistraživačkog i umjetničkog rada, internacionalizaciji i akademskoj izuzetnosti.

"Vebometriks" je svjetski priznata rang-lista univerziteta koju dva puta godišnje ažurira laboratorija "Sajbermetriks", koja radi pri državnom Španskom nacionalnom istraživačkom savjetu. Rangiranje obuhvata više od 31.000 univerziteta iz više od 200 zemalja.

Prvi na listi u svijetu su univerziteti Harvard i Stenford, te Masačusetski institut za tehnologiju, dok u Evropi listu predvode univerziteti Oksford, Kembridž i Univerzitetski koledž u Londonu.