latinica  ћирилица
26/07/2024 |  12:31 ⇒ 12:32 | Autor: SRNA

Vučević: Srbija sigurnija od većine evropskih država

Nema nikakvih saznanja i pokazatelja da je Srbija bila na koji način ugrožena po pitanju nekog ekstremizma i terorizma i sigurnija je od većine evropskih država, mada se ne mogu isključiti pokušaji da se ugrozi bezbjednost, rekao je premijer Srbije Miloš Vučević.
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs) -
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

- Naravno da pratimo sve one koje bi mogli predstavljaju potencijalnu opasnost, analiziramo sve što se dešava, ne samo kod nas u državi, nego u regionu, Evropi i svijetu - rekao je Vučević novinarima, uz napomenu da je o ovome razgovarao sa direktorima BIA i Vojno bezbjednosne agencije.

Povodom upozorenja Vlade Velike Britanije svojim građanima koji putuju u Srbiju da nisu isključeni teroristički napadi, on je ocijenio da je Srbija, što se tiče bezbjednosti u zemlji, sigurnija od većine evropskih država, ali da niko ne može da isključi da neće biti pokušaja da neko ugrožava bezbjednost.

- Siguran sam da naši organi, bezbednosne agencije, civilna i vojna, naravno i Ministarstvo unutrašnjih poslova, brižljivo prate sve ono što se dešava i da imamo odgovor - istakao je Vučević.

On je naveo da je ovo vrijeme velikih tenzija, pokušaja proširenja konflikta po različitim osnovama, vrlo izazovno po pitanju bezbjednosti.

Vučević je rekao da niko ne smije da borbu države protiv vjerskog ekstremizma i radikalizma predstavlja kao borbu protiv jedne vjere ili jednog naroda.

Vučević je ukazao da se to dešavalo kada su neke stranke u Raškoj oblasti, odnosno Sandžaku, predstavili kao napad na Bošnjake ili na pripadnike muslimanske vjeroispovijesti borbu države protiv onih koji zloupotrebljavaju islam, za šta je u cijelosti dobijena i podrška Islamske zajednice.

- To apsolutno nije tačno. To je bila borba protiv onih koji zloupotrebljavaju islam i koji su sramota, bez obzira da li su Bošnjaci, Srbi ili neke druge nacionalnosti - dodao je Vučević.

On je istakao da po tom pitanju nema igre niti smije biti greški, jer je to pitanje mira i suživota, suštinsko pitanje za svaku državu, a posebno za region i državu koja je ne tako davno prošla teške trenutke.

Vučević je podvukao da se ne slaže sa upozorenjem Vlade Velike Britanije.

- Srpska vlada, naše institucije, predsjednik Republike, i svi državni organi vode računa o bezbjednosti i naših građana i gostiju Srbije - istakao je Vučević, koji je danas u Beogradu obišao Centar za nuklearnu medicinu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Vlada Velike Britanije juče je objavila na svom sajtu da se ne mogu isljučiti teroristički napadi u Srbiji.