latinica  ћирилица
25/07/2024 |  20:07 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Deklaracija potvrđuje snažne odnose Srba s obje strane Drine (VIDEO)

U Beogradu još jedan dan vanrednog zasjedanja Skupštine Srbije, na kojoj poslanici razmatraju i Odluku o usvajanju Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.
Skupština Srbije (foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr) -
Skupština Srbije (foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr)

Rečeno je da je Deklaracija istorijski važan dokument, koji potvrđuje snažne odnose Srba s obje strane Drine.

Ni današnja rasprava nije prošla bez prozivki i oštrih kritika opozicije na račun vlasti, uglavnom o temama koje nisu na dnevnom redu.

Usvajanjem Deklaracije Svesrpskog sabora potvrdićemo da je srpski narod jedan, jedinstven i nedjeljiv, kažu u vladajućoj koaliciji. Navode da su Srbi u Srpskoj i Srbiji jedno sa jednom kulturom i jednim identitetom i da Deklaracija ne može bilo kome izazvati štetu.

- To je temelj politike našeg naroda za neki budući period, ja se nadam da ćemo iz tog temelja izvući dobre plodove, i da će i Republika Srpska i Srbija, zahvaljujući, ovoj Deklaraciji, napredovati - kaže šef poslaničke grupe SNS Milenko Јovanov.

Usvajanje Deklaracije u Narodnoj skupštini Republike Srpske bio je dostojanstven čin jer je podržana ogromnom većinom, kao nesumnjivi izraz jedinstva i trajnog opredjeljenja ka zajedništvu, ocijenila je poslanik Јedinstvene Srbije Zagorka Aleksić.

- I u Republici Srpskoj postoje razlike, mimoilaženja stranačkih oponenata, ali čini se da je naš narod preko Drine prepoznao kada je vrijeme za stavljanje razlika po strani - rekla je Aleksićeva.

I u Srbiji u opozicionim redovima ima i onih koji smatraju da nema prostora za kalkulacije kada je riječ o onome što je od interesa za srpski narod. Zato će podržati Deklaraciju.

- Јedan od prioriteta našeg pokreta "Mi - glas iz naroda" je zaštita interesa Republike Srpske i pomoć srpskoj i naravno da ćemo podržati Deklaraciju jer je od strateškog interesa ne samo za Republiku Srpsku, nego za vascjeli srpski narod, naravno za Republiku Srbiju - istakao je Dragan Stanojević, poslanik ovog pokreta.

Ipak, bilo je i prozivki dijela opozicije za koju je Deklaracija nacionalistički i populistički kič. Odgovorio je premijer Srbije Miloš Vučević da je ona odgovor na kontinuitet politike koja je zlonamjerna prema srpskom narodu i nije usmjerena protiv bilo koga.

- Neozbiljno je i neodgovorno da kažete da je to politički pamflet ili nepotrebna stvar ili da ste vi zaboga začuđeni zašto se na tome insistira, i onda naravno idete sa tim već poprilično bagatelisanim ocjenama da je to jeftini populizam, kad ne znate šta da kažete - rekao je Vučević.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je njegovo obraćanje na sjednici Skupštine Srbije prolongirano za posebno zasjedanje kada će govoriti o poziciji Srpske i procjeni stanja i kretanja u BiH.

Prema njegovim riječima, to je dogovoreno u jučerašnjem razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.