latinica  ћирилица
26/07/2024 |  13:14 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Kojić: Kontinuirana frustracija američke Ambasade Dodikom, Srpskom i Srbima

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić ocijenio je da američka Ambasada SAD u BiH pokazuje kontinuiranu frustraciju prema predsjedniku Repubike Srpske Miloradu Dodiku, Srpskoj i srpskom narodu.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Sve što nije dobro u Federaciji BiH ne komentarišu ili pokušavaju da stave kao teret odgovornosti Dodiku, što je netačno i neistinito - rekao je Kojić Srni komentarišući saopštenje Ambasade SAD povodom neusvajanja reformske agende za šta su optužili predsjednika Srpske.

On je istakao da to narod u Republici Srpskoj jasno prepoznaje, te da je nevjerovatno da Ambasada optužuje Dodika za nešto što nisu uradila četiri federalna kantona.

Kojić je istakao da je ispod svakog diplomatskog nivoa lažno kriviti Dodika i rukovodstva Srpske za sve ono što nije dobro u FBiH.

- Činjenica jeste da Dodik srčano i jasno štiti interese Republike Srpske, njene nadležnosti, a samim tim i opstanak srpskog naroda na ovim prostorima - konstatovao je Kojić.

Prema njegovim riječima, očigledno je da to frustrirajuće djeluje na Ambasadu Sjedinjenih Država, odnosno ambasador Majkl Marfi je frustriran imajući u vidu njegovu ličnu agendu kojom pokušava da dovede u pitanje legitimitet Republike Srpske u njenom ustavnom i dejtonskom obliku.

- S druge strane potpuno je nejasna uloga američke Ambasade kada je u pitanju kretanje BiH ka članstvu u EU i njeno ponašanje kao opozicione političke partije u Republici Srpskoj, što se može smatrati jednom vrstom diplomatskog skandala - zaključio je Kojić.

Radni tim za izradu Plana reformi u BiH nije u srijedu, 24. jula, usvojio Nacrt reformske agende jer saglasnost nisu dala četiri kantona - Srednjobosanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, te Unsko-sanski, u kojima je većina okupljena oko SDA, čime je dovedeno u pitanje dobijanje granta od 70 miliona evra Evropske komisije za BiH.