latinica  ћирилица
26/07/2024 |  13:29 ⇒ 14:46 | Autor: TANЈUG

Savjet EU: Soreka mijenja Satlera, Lajčaku produžen mandat

Savjet EU danas je usvojio odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.
Zgrada delegacije Evropske unije - Foto: RTRS
Zgrada delegacije Evropske unijeFoto: RTRS

Savjet EU usvojio je niz odluka kojima se produžavaju postojeći mandati troje specijalnih izaslanika EU, uključujući Lajčaku, kao i o imenovanju četiri nova specijalna izaslanika EU, među kojima su predstavnici EU u Prištini i u BiH.

Tako će novi specijalni predstavnik EU u Prištini biti estonski diplomata Aivo Orav, koji će preuzeti dužnost 1. septembra 2024. godine na početni period od dve godine.

Orav, koji se u saopštenju Savjeta EU opisuje kao estionski diplomata sa velikim nacionalnim iskustvom i iskustvom u EU na širokom spektru pozicija, naslijediće na toj poziciji Tomaša Sunioga, koji je na funkciji šefa Kancelarije EU u Prištini od 2020. godine.

Kako se navodi u saopštenju Savjeta EU, Orav će "igrati vodeću ulogu u promovisanju stabilnog, mirnog, demokratskog i multietničkog Kosova koje sarađuje sa regionom".

- On će takođe podržati evropsku perspektivu Kosmeta i približavanje EU, i pratiti, pomagati i olakšati napredak u pogledu političkih, ekonomskih i evropskih prioriteta - poručuje se u saopštenju.

Orav je trenutno stalni predstavnik Estonije pri EU, a ranije je bio šef delegacija EU u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Savjet EU je, takođe, donio odluku o imenovanju Luiđija Soreke za specijalnog predstavnika EU za BiH, koji će na toj funkciji naslijediti aktuelnog ambasadora EU u Sarajevu Јohana Satlera, čiji petogodišnji mandat ističe 31. avgusta 2024. godine.

Soreka će preuzeti dužnost 1. septembra 2024. godine na početni period od dvije godine.

Kako se navodi u saopštenju, mandat Soreke biće da osigura kontinuirani napredak u procesu stabilizacije i pridruživanja, "sa ciljem stabilne, održive, mirne i multietničke i ujedinjene BiH, koja će mirno sarađivati sa svojim susjedima na putu ka članstvu u EU".

Soreka, koji je od 2018. do 2022. godine bio šef Delegacije EU u Albaniji, podržava primjenu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, dodaje se u saopštenju.

Lajčak je prvi put imenovan za specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana 2. aprila 2020. godine.

Savjet je imenovao i specijalne predstavnike EU za region Velikih jezera, kao i za i Јužni Kavkaz i krizu u Gruziji, a pored Lajčaka, produžio je mandat specijalnim izaslanicima za Sahel i Rog Afrike.

Specijalne izaslanike EU predlaže visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, a imenuje ih Savjet EU kako bi promovisali politike i interese EU u određenim regionima i zemljama i obezbijedili aktivno političko prisustvo EU u tim oblastima.