latinica  ћирилица
26/07/2024 |  11:43 ⇒ 12:45 | Autor: sputniknews.com

Mađarska o obustavi tranzita nafte: Ukrajina nas ucjenjuje, moguća tužba

Obustavom tranzita nafte iz Rusije Kijev ucjenjuje Mađarsku i Slovačku zbog njihovog stava o ukrajinskom sukobu, izjavio je šef administracije mađarskog premijera Gergej Gujaš.
Gasovod (Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE, ilustracija) -
Gasovod (Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE, ilustracija)

- Ukrajina ucjenjuje dvije zemlje – Mađarsku i Slovačku, koje se kontinuirano zalažu za prekid vatre i početak mirovnih pregovora - rekao je Gujaš na brifingu u Vladi.

Prema njegovim riječima, pitanje tranzita nafte iz Rusije preko ukrajinske teritorije treba riješiti do septembra, inače Mađarskoj preti deficit goriva.

On je istakao da Ukrajina uvozi iz Mađarske struju, gas i gasno ulje, ali da Budimpešta ne želi da ucjenjuje Kijev kao odgovor na obustavu tranzita nafte i pridržava se sporazuma.

- Ali, apsolutno im neće proći to ucjenjivanje. Obratili smo se komisiji kako bi ona ispunila ulogu posrednika u sporazumima. Ako to ne bude dalo rezultate, treba misliti o drugim koracima - naglasio je Gujaš.

Prema njegovim riječima, mađarska Vlada proučava da li Ukrajina obustavom tranzita nafte preko njene teritorije krši propise Svjetske trgovinske organizacije i Energetsku povelju Evropske unije.

Istovremeno, Gujaš je precizirao da je obustava tranzita nafte preko "Družbe" protivrečna sporazumu sa EU od ljeta 2022. godine, prema kom je Mađarska dobila izuzeće iz sankcija na isporuke nafte iz Rusije.

Moguć arbitražni postupak zbog obustave tranzita nafte

Mađarski ministar za pitanja EU Јanoš Boka izjavio je da Sporazum o pridruživanju Ukrajine i EU predviđa mogućnost arbitražnog suda povodom situacije sa obustavom tranzita nafte preko ukrajinske teritorije, kao i kontramjera prema rezultatima sudskog postupka.

Ministar je podsjetio da, pošto situacija zahteva hitne mjere, zemlje članice imaju pravo na hitne konsultacije sa Evropskom komisijom u toku tri dana.

Ranije je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto objavio o prekidu isporuka nafte Lukoila preko Ukrajine naftovodom "Družba".

Ministarstvo ekonomije Slovačke takođe je potvrdilo da je republika prestala da dobija naftu od Lukoila zbog obustave Ukrajine tranzita crnog zlata preko njene teritorije.

U Ministarstvu su istakli da je razlog to što je kompanija Lukoil na sankcionom spisku Ukrajine.