latinica  ћирилица
27/07/2024 |  21:52 | Autor: Agencije

Orban: Dolazi promjena kakva nije viđena 500 godina

Mađarski premijer rekao je kako je Evropska unija nesvjesna onoga što se događa i upozorio na novi, azijski orijentisani "svjetski poredak". Iskoristio je priliku da ponovo podrži kandidaturu Donalda Trampa za američkog predsjednika, piše AP.
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE/NEIL HALL, ilustracija) -
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE/NEIL HALL, ilustracija)

- Evropa je odustala od obrane vlastitih interesa. Sve što Evropa danas radi je bezuslovno praćenje prodemokratske spoljne politike SAD-a, čak i po cijenu samouništenja - rekao je Orban u Baile Tusnadu, većinskom mađarskom gradu u centralnoj Rumuniji.

Poručio je da dolazi promjena kakva nije viđena 500 godina.

- Ono sa čime se suočavamo zapravo je promjena svjetskog poretka - dodao je, navodeći Kinu, Indiju, Pakistan i Indoneziju kao "dominantne centre" svijeta.

Takođe je naveo da Amerikanci stoje iza eksplozija koje su 2022. oštetile gasovode Sjeverni tok izgrađene za prenos plina iz Rusije u Njemačku, nazvavši to "terorističkim činom izvedenim u očitoj režiji Amerikanaca".

Kad je riječ o Ukrajini, Orban je bacio sumnju na mogućnost da postane članica NATO-a ili EU.

- Mi Evropljani nemamo novca za to. Ukrajina će se vratiti u položaj tampon-države - rekao je, dodajući da će međunarodna bezbjednosna garancija "biti ugrađena u sporazum između SAD-a i Rusije".

Poručio je da Trampova kandidatura za reizbor ima za cilj "povlačenje američkog naroda iz postnacionalističke liberalne države u nacionalnu državu" i ponovio niz tvrdnji da je Tramp nepravedno kažnjen kako bi se spriječio njegov povratak u Bijelu kuću.

- Zato ga žele strpati u zatvor. Zato mu žele oduzeti imovinu. A ako to ne uspije, žele ubiti - rekao je Orban, govoreći o pokušaju atentata na Trampa na skupu u Pesilvaniji ovog mjeseca.