latinica  ћирилица
08/08/2024 |  08:31 ⇒ 08:37 | Autor: SRNA

Promovisana monografija "150 godina Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Koprivni"

U Modriči je promovisana monografija "150 godina Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Koprivni", autora Dimitrija Živanovića.
Promovisana monografija "150 godina Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Koprivni" - Foto: SRNA
Promovisana monografija "150 godina Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Koprivni"Foto: SRNA

Živanović, koji je magistar istorije, rekao je sinoć da je monografija napisana na 180 strana, na kojima su predstavljeni brojni istorijski dokumneti iz 16. i 17. vijeka, koji potvrđuju da je Koprivna bila jedno od važnijih mjesta na putu između Doboja, Modriče i Gradačca.

- Koprivna je bila mjesto gdje su se od srednjeg vijeka do danas dešavali važni istorijski događaji, među kojima je podizanje Posavsko-trebavske bune 1858. godine protiv begova, poznate i kao Protina ili Posavska buna, formiranje Trebavskog pokreta sa popom Savom Božićem u Drugom svjetskom ratu, a zabilježen je i značajan doprinos Srba ovog kraja u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu - naveo je Živanović.

On je istakao da su recenzenti knjige, koja ima 175 strana, Dejan Lučić, asistent na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, i magistar istorije Јanko Јoksimović.

- Izdavač je Srpski kulturni centar i Crkvena opština Koprivna - dodao je Živanović.

Protojerej-stavrofor Јadranko Stojanović, paroh koprivljanski, rekao je da će, osim promocije monografije i duhovne večeri, održane sinoć u Srpskom kulturnom centru Modriča, danas kod starog hrama u Koprivni biti organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi.

- Centralna manifestacija biće održana u nedjelju, 11. avgusta, kod Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Koprivni u kojem će Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, nakon koje će biti održan narodni zbor - rekao je Stojanović.