latinica  ћирилица
13/08/2024 |  12:05 ⇒ 15:13 | Autor: TANЈUG

Preminula glumica Biljana Konstantinović

Glumica Biljana Konstantinović, prvakinja drame Kraljevačkog pozorišta i u dva navrata v.d. direktora ovog teatra preminula je, saopšteno je iz ovog pozorišta.
Svijeća - Foto: RTRS
SvijećaFoto: RTRS

- Prerano nas je napustila prvakinja našeg pozorišta Biljana Konstantinović glumica, dramski pedagod i u dva mandata v.d. direktora Kraljevačkog pozorišta. Otišla je tiho i prebrzo, ostavivši ogromnu prazninu u redovima srpskog glumišta -navode iz ovog teatra.

Biljana je prve pozorišne korake načinila još kao devetogodišnja djevojčica – 1970. godine kao član Pionirskog pozorišta. Samo desetak godina kasnije dobija prve velike role na sceni Kraljevačkog pozorišta, kojem je ostala vjerna pune četiri decenije. Ostvarila je 45 zapaženih uloga, koje je odigrala više od 1.200 puta.

Gostovala je i na scenama drugih profesionalnih teatara, kao što su Kruševačko pozorište, Regionalno pozorište Novi Pazar, Puls teatar. Takođe, igrala je i na filmu i televizijim u naslovima kakvi su "Šifra Despot" i "Јutro će promijeniti sve".

Dobitnica je mnogih pozorišnih priznanja, među kojima je i Nagrada "Јoakim Vujić" za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi "Sumnja", pa "Zoranov brk" za glumca komičara u "Kokoški", dvije "Zlatne maske" za uloge u komadima "Kamen za pod glavu" i "Škola za žene", kao i Novembarsku nagradu za doprinos kulturi grada Kraljeva.

Bila je i osnivač i dugogodišnji dramski pedagog Škole glume "Scena", kroz koju je prošla plejada djece i mladih, od kojih su neki postali profesionalni glumci.