latinica  ћирилица
16/08/2024 |  07:47 ⇒ 07:47 | Autor: TANЈUG

Kim DŽong Un u poruci Putinu ponovio da će ojačati saradnju sa Rusijom

Sjevernokorejski lider Kim DŽong Un ponovio je u poruci ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da će produbiti saradnju sa Rusijom.
Vladimir Putin i Kim DŽong Un (foto: arhiva/ EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Vladimir Putin i Kim DŽong Un (foto: arhiva/ EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Kim DŽong Un je u odgovoru na Putinovu čestitku povodom 15. avgusta, kada se obilježava godišnjica oslobađanja Sjeverne Koreje od japanske kolonijalne vladavine 1945. godine, naveo da će Rusija pobijediti u "svijetom ratu za mir i pravdu" i da će dvije zemlje promovisati izgradnju multipolarnog novog svijeta, javila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

- Prijateljska osjećanja vojski i naroda dvije zemlje iskovana i produbljena u borbi protiv zajedničkog neprijatelja služe kao snažna pokretačka snaga za razvoj ... odnosa prijateljstva i saradnje u sveobuhvatno strateško partnerstvo i nepobjedivo prijateljstvo - dodao je Kim.

Putin je u čestitki Kimu rekao da osnovu veza između Rusije i Sjeverne Koreje predstavlja borba sovjetskih vojnika protiv Јapana u Drugom svjetskom ratu, prenosi Rojters.

Kim i Putin su u junu u Pjongjangu održali drugi samit za manje od godinu dana i potpisali pakt o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu koje uključuje međusobnu odbranu u slučaju napada treće strane.

Sjevernokorejski lider je povodom današnjeg praznika posjetio spomenik korejskim vojnicima koji su se borili protiv Јapana od 1910. do 1945. godine, kao i Kulu oslobođenja, spomenik vojnicima sovjetske Crvene armije koji su učestvovali u oslobađanju Koreje od Јapana.