latinica  ћирилица
16/08/2024 |  08:15 ⇒ 08:15 | Autor: SRNA

Pakistan: Otkrivena tri pacijenta sa virusom mpoks

U provinciji Kiber Pahtunkva na sjeveru Pakistana otkrivena su tri pacijenta oboljela od virusa mpoks ili majmunskih boginja, saopštile su danas regionalne vlasti.
Mpoks (Foto: EPA/IDREES MOHAMMED) -
Mpoks (Foto: EPA/IDREES MOHAMMED)

- Viralno zarazno oboljenje otkriveno je kod pacijenata po njihovom dolasku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Uzorci trećeg pacijenta poslati su u Nacionalni zdravstveni institut u Islamabadu radi potvrde oboljenja. Sva tri pacijenta su u karantinu - navodi se u saopštenju.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je ranije globalnu vanrednu situaciju zbog širenja ovog virusa, pošto je otkrivena nova varijanta ovog oboljenja.

Pakistan je i ranije prijavljivao slučajeve mpoksa, ali sad nije poznato koja je vrsta otkrivena u provinciji Kiber Pahtunkva.

Zdravstveni zvaničnici juče su potvrdili zarazu novom vrstom virusa mpoks u Švedskoj i povezuju to sa epidemijom u Africi. Od početka nedavne epidemije u Kongu u januaru prošle godine, do sada registrovano je 27.000 slučajeva oboljenja i više od 1.100 umrlih, uglavnom među djecom.

Mpoks je ranije bio poznat pod nazivom majmunske boginje, ali mu je SZO promijenila ime u novembru 2022. godine zbog "rasističke stigme".

Oboljenje može da izazove bolan osip, uvećanje limfnih čvorova i temperaturu.