latinica  ћирилица
16/08/2024 |  10:50 | Autor: SRNA

Stano: Priština rizikuje da ostane bez saveznika

Portparol Evropske komisije Peter Stano rekao je da su EU, SAD, NATO i Velika Britanija jasno i nedvosmisleno poručili Prištini da sluša saveznike ili će, ukoliko to ne bude slučaj, ostati sama i napuštena.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Komentarišući izjavu predsjednika samoproglašenog Kosova Vjose Osmani da su njegove izjave o otvaranju mosta na Ibru rasističke, Stano je odgovorio da EU nema ništa novo da kaže po pitanju otvaranja mosta u Kosovskoj Mitrovici, kao ni na "nasumične komentare".

- U interesu tzv. Kosova je da sluša prijatelje i saveznike. U protivmnom, rizikuje da bude ostavljeno samo - naveo je Stano.

On je za Tanjug rekao da je EU savjetovala Prištinu nekoliko puta da dobro upravljanje znači da se dopre do zajednica na koje utiču određene odluke i da se angažuje s njima.

- Baviti se pitanjem mosta u okviru dijaloga uz podršku EU znači razgovarati o modalitetima implementacije sporazuma postignutih o mostu, a ne o novim sporazumima. Zaista treba slušati i pokušati razumijeti jednoglasne dobronamjerne savjete svih prijatelja i saveznika - poručio je Stano.