latinica  ћирилица
16/08/2024 |  12:59 ⇒ 13:00 | Autor: SRNA

Vučević: Kurti hoće da svede Srbe na statističku minijaturu

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević ocijenio je da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti Srbe na Kosmetu hoće da svede na statističku minijaturu i da će, bez obzira na protivljenje SAD i Zapada, ići na to da otvori most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.
Miloš Vučević - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Miloš VučevićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Vučević je rekao da Kurti živi za "veliku Albaniju" i da će nastaviti da pritiska Srbe, kao i da će ići na eskalaciju i sukob prije američkih predsjedničkih izbora.

- Imamo opciju da insistiramo na dijalogu koliko god da je on mučan, težak i nepravičan. Druga opcija je da idemo u sukob, ali onda nema ljetovanja, Evrovizije, Evrolige u košarci i tog modela života. I dan-danas postoje crvene linije, ali se nadam da nećemo ići ka crvenoj liniji - naveo je Vučević.

On smatra da je važno to što su Amerika i zemlje Kvinte Kurtiju poslale poruku da je jednostrano otvaranje mosta na Ibru opasan potez, prenose beogradski mediji.

- Bez KFOR-a taj most ne može da se otvori. Kad KFOR kaže "nema otvaranja", ne može da se otvori. Ne kažu mu da otvori most, ali mu ne kažu ni da ne sme slučajno to da radi. Јa ne razumem da Kurti ima kredibilitet da ne sluša one od kojih zavisi - rekao je Vučević.

Prema njegovim riječima, Kurti pričom o otvaranju mosta na Ibru pravi kampanju za izbore koji ga čekaju.

- On ne može da priča o auto-putevima, kliničkim centrima, povećanju plata i penzija i zato mu služi udar na Srbe tu gdje su kompaktni, na sjeveru - objasnio je Vučević.

On je ukazao na to da je po pitanju Kosova i Metohije situacija veoma teška za Srbiju, jer je dijalog gotovo zamro, dok Kurti svojim jednostranim potezima stalno podiže ljestvicu, a dodatni probem je to što će uskoro i godišnjica Banjske.

- Plašim se nastavka pritiska na Srbe i da će Kurti ići na otvaranje mosta, jer će to biti cunami za Srbe - rekao je Vučević.

Glavni most na Ibru dijeli Kosovsku Mitrovicu na južni dio grada gdje žive Albanci i sjeverni dio u kojem 95 odsto stanovništva čine Srbi.

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u sjeverni dio grada gdje žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava Kfora.

Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, OEBS, EULEKS, KFOR, SAD, navodeći da ta tema mora da bude dio dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU.