latinica  ћирилица
16/08/2024 |  16:30 ⇒ 17:42 | Autor: RTRS

Inspekcija za hranu nastavila kontrolu u banjalučkom Vodovodu; Da li je voda ispravna? (VIDEO)

Republička inspekcija za hranu i danas je nastavila provjere ispravnosti vode u bazenima banjalučkog Vodovoda. Snimci bazena fabrike vode, alarmirali su i Institut za javno zdravstvo. Analize su u toku, a prema riječima tehničkog direktora Vodovoda, bazen je čišćen u aprilu prošle godine.
Vodovod Banjaluka, bazeni - Foto: RTRS
Vodovod Banjaluka, bazeniFoto: RTRS

Institut za Јavno zdravstvo, prije deset dana, analizirao je uzorak vode u banjalučkoj mjesnoj zajednici Verići.

Rezultati su pokazali da voda nije ispravna za piće pa će uzorak biti ponovljen.

Zabrinjavajući prizor koji je zatečen na infiltracionim bazenima, pokrenuo je niz pitanja.

Talog, mulj i alge alarmirali su republičku inspekciju i Institut za javno zdravstvo.

Analiza je u toku, a kako najvaljuju iz Republičkog inspektorata, planirano je uzimanje dodatnih uzoraka.

Prema riječima tehničkog direktora Vodovoda Radovana Majkića, bazeni su čišćeni prošle godine u aprilu mjesecu.

- Čišćeni su po ISO standardima, kojih se pridržavamo i oni su propisali te procedure. Njihovi standardi kažu da je jednom godišnje dovoljno, čak i jednom na tri godine, ukoliko procjenimo da nema dovoljno taloga - naveo je Majkić.

Tako tvrdi tehnički direktor Vodovoda, mašinske struke.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske istakao je da se bazeni čiste dva puta godišnje.

Slaviša Vukojević, glavni Republički inspektor za hranu navodi da su prve analize pokazale da je bazen u zapuštenom stanju, odnosno, kako kaže, taložnice koje su zatečene, kao i pojava algi i mehaničkih nečistoća.

Aktuelna situacija i izgled fabrike vode, pokazuju sav nemar i nestručnost rukovodstva Vodovoda, kaže direktor UKC-a Srpske.

Posljedice, dodaje Vlado Đajić, mogu da budu nemjerljive.

- Voda je strateška namirnica, a Vodovod je najbitnija firma u državi. Od kvaliteta vode zavise i životi i zdravlje i moguće posljedice, oboljenja, masovna trovanja. Ovo je jedan nedomaćinski rad, nebriga i nestruka - naglašava Đajić.

Iako iz banjalučkog Vodovoda, svakodnevnim saopštenjima, odgovorno tvrde da je voda potpuno ispravna, demantuju ih pristigli rezultati ranije izvršene analize u Verićima.

- Što se tiče Verića, tu je analiza pokazala da voda nije ispravna za piće, pojavilo se prisustvo bakterija, kao što je ešerihija i slično, tako da će taj uzorak morati da se ponovi i vjerovatno tretira hlorom. Povišeni su parametri, a treba da budu nula - dodao je Slaviša Vukojević, glavni republički inspektor za hranu.

Oglasio se i aktuelni direktor Vodovoda, Aleksandar Zolak, doduše, ne pred kamerom.

Objavljene podatke, fotografije i video snimke, naziva dezinformacijama.

- Za dobronamjerne, razumne ljude imam samo jednu činjenicu, koju ovim putem naglašavam - dok god vaš Vodovod isporučuje vodu, budite sigurni da je ispravna za upotrebu. U slučaju da se nastavi ovakva praksa, nećemo se ustručavati da podnesemo krivične prijave za dizanje i širenje panike, ali i za klevetu - kategoričan je Zolak.

Zolaka pitamo - ko će odgovarati zbog neispravne vode u Verićima i šta će biti ako analiza pokaže da u uzorcima vode iz bazena ima toksina?