latinica  ћирилица
17/08/2024 |  10:55 ⇒ 10:57 | Autor: SRNA

Ove godine protjerano 1.766 stranih državljana - četvoro prijetnja po BiH

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa izjavio je da je ove godine iz BiH protjerano 1.766 stranih državljana, od kojih četiri predstavljaju prijetnju po bezbjednost BiH.
Žarko Laketa - Foto: SRNA
Žarko LaketaFoto: SRNA

Laketa u intervjuu Srni naglašava da najznačajniji pokazatelji davanja doprinosa ukupnoj bezbjednosti ove službe ukazuju da je Služba odbila ovjeru pozivnog pisma u 3.090 slučajeva, od kojih 158 u toku ove godine, a odbila je i zahtjeve za boravak u 4.361 slučaju, od toga 432 u toku ove godine.

On dodaje da je Služba otkazala postojeće odobrene boravke u 9.138 slučajeva, od kojih 454 u toku ove godine.

- Protjerali smo iz BiH 16.682 strana državljana, od toga 1.766 lica u toku 2024. godine, među kojima su četiri lica koji predstavljaju prijetnju po bezbjednost BiH - ističe Laketa.

Pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu smještena su 6.983 strana državljana, od kojih 265 u toku ove godine.

- Sve ovo ukazuje na značajan doprinos zaštiti bezbjedonosnog sistema. Takođe, od početka migrantske krize od 2018. godine registrovano je ukupno 141.289 lica /državljana Avganistana, Pakistana, Iraka, Sirije, Bangladeša i drugih/ - precizira Laketa.

On navodi da je u okviru zakonitih migracija samo u toku ove godine Služba odobrila boravak u BiH za 9.329 lica po raznim osnovama, a ovjerila je pozivna pisma za 3.215 lica za vize tipa C i D.

- Mojim dolaskom na poziciju direktora Službe, počeo se u potpunosti primjenjivati Sporazum o readmisiji sa susjednim državama, tako da smo u prvih šest mjeseci ove godine prihvatili oko 1.800 lica, a u prošloj godini taj broj je iznosio oko 2.300 - kaže direktor Službe za poslove sa strancima.

OPERATIVNIM I PROFESIONALNIM RADOM DO ZNAČAЈNIH REZULTATA

Laketa navodi da su u prvom polugodištu ostvareni značajni rezultati po pitanju readmisije, prihvata i smještaja stranih državljana, a povećana je i operativnost u radu Službe i unaprijeđena međuagencijska saradnja.

- Razmjena operativnih informacija i preduzimanje zajedničkih aktivnosti su glavni prioritet u radu Službe i jedan od preduslova za efikasnu prevenciju i borbu protiv terorizma, ilegalnih migracija, krijumčarenja, trgovine ljudima i svih drugih oblika organizovanog kriminala - napominje Laketa.

Takođe, ističe on, nakon mnogo godina, Služba za poslove sa strancima prepoznata je kao značajan faktor u međunarodnom okviru u rješavanju migrantske problematike i ima svakodnevnu razmjenu operativnih informacija sa međunarodnim partnerima Evropolom i Interpolom.

Prema njegovim riječima, Služba je kao značajan subjekt u bezbjedonosnom sistemu dostavila više od 1.000 korisnih operativnih informacija, od kojih 146 u ovoj godini, i to Tužilaštvu BiH, Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji, Agenciji za istrage i zaštitu, Graničnoj policiji BiH, ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, kao i međunarodnim organima Evropol i Interpol.

U FOKUSU – NADZOR NAD PRIVREMENIM PRIHVATNIM CENTRIMA

Laketa kaže da ovakvo opredjeljenje Službe predstavlja značajan doprinos, jer prikupljene operativne informacije inspektora za strance su od velike koristi u pronalasku lica koja predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost i pripadnicima oružanih kriminalnih grupa, zatim prilikom podizanja optužnica od Tužilaštva BiH, kao i u radu policijskih organa u otkrivanju krivičnih djela poput krijumčarenja, trgovine ljudim i drogom, organizovanog kriminala i terorizma.

- Mojim dolaskom na poziciju direktora Službe za poslove sa strancima sproveli smo određene operativne akcije na lokalitetu Privremenog prihvatnog centra "Blažuj", zajedno sa nadležnim policijskim organima i Tužilaštvom BiH, gdje je izvršena kontrola 1.072 migranta, od kojih je njih 30 bilo predmet rada Službe. Želim da naglasim da će ovo biti kontinuitet rada u budućem period u svim privremenim prihvatnim centrima u BiH - ističe direktor Službe za poslove sa strancima, koja djeluje o ukviru Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

On kao jednu od važnijih akcija Službe navodi otkrivanje trgovine ljudima u slučaju maloljetne djevojčice, državljanke Avganistana, koja je vraćena svojoj majci u Njemačku, što je realizovano u saradnji sa Tužilaštvom BiH.

Prema njegovim riječima, veoma je bitno kontinuirano sprovođenje zajedničke operativne akcije sa Graničnom policijom BiH na graničnom prelazima na ulazu i izlazu iz BiH.

ODLIČNA SARADNjA SA DOMAĆIM I MEĐUNARODNIM PARTNERIMA

- Služba je bila učesnik i zajedničkih međunarodnih operativnih akcija "Libertara dva", "DŽed global čejn 2024", "Hotspot Metis jedan", u saradnji sa Evropolom, Interpolom i Fronteksom, u okviru kojih je dostavila određene korisne operativne informacije u vezi sa krijumčarenjem, trgovinom ljudima i oružanim kriminalnim grupama iz zemalja poput Avganistana i nekih drugih - navodi Laketa.

Evidentno je, ističe on, da se obim poslova znatno povećao sa tendencijom daljih povećanja, kako u segmentima zakonitih, tako i u segmentima nezakonitih migracija.

SVAKODNEVNA BRIGA O ZAPOSLENIM I POBOLjŠANjU USLOVA RADA U SLUŽBI

Laketa ističe da je menadžment Službe u proteklih godinu i po dana, nakon duže vremena, iako je obaveza da se to čini svake godine, obezbijedio ljekarske preglede za sva ovlaštena lica Službe za poslove sa strancima.

Takođe, sva ovlaštena lica Službe prošla su provjeru sposobnosti praktičnog rukovanja oružjem /obuka gađanja/, što je obaveza da se čini najmanje jedanput godišnje, a ranije nije bilo slučaj.

- Prethodno, izvršen je tehnički pregled oružja koje je u vlasništvu Službe, od stručnih lica. Obaveza je da se tehnički pregled oružja vrši svake godine, što takođe nije činjeno iz nepoznatih razloga. U toku je nabavka službenih uniformi za sva ovlaštena službena lica, a njihova isporuka se očekuje u narednih 30 dana - kaže Laketa.

On dodaje da je uz pomoć Evropske komisije, izvršena nadogradnja prostora Imigracionog centra, čime je znatno povećan njegov kapacitet.

U postupku je i nabavka kancelarijskog materijala i namještaja za opremanje Imigracionog centra.

U prethodnom periodu izvršena je nabavka specijalnih vozila za potrebe izvršavanja poslova i zadataka iz nadležnosti Službe, čime je djelimično obnovljen vozni park Službe.

- U narednom periodu nastavljamo sa daljom nabavkom vozila i drugih materijalno- tehničkih sredstava kako bi službenicima Službe omogućili da efikasno mogu obavljati poslove i zadatke iz naše nadležnosti. Nabavka vozila i drugih materijalno-tehničkih sredstava vršena je i vrši se iz vlastitih sredstava odobrenih budžetom institucija BiH za Službu za poslove sa strancima, kao i pomoću sredstava doniranih od partnerskih međunarodnih organizacija - kaže Laketa.

On naglašava da je Služba u prethodnom periodu zapošljavala, a u toku su i postupci zapošljavanja novih izvršilaca kako bi bili obezbijeđeni uslovi za efikasan odgovor svim izazovima koji su vezani za migrantska kretanja.

- Broj izvršilaca koji nam je odobren budžetom institucija BiH za ovu godinu /koji se nije mijenjao prethodnih nekoliko godina/ nije nam dovoljan, ali se nadamo da će se to promijeniti u narednoj budžetskoj godini, s obzirom na to da su nam potrebni novi izvršioci jer nam se povećava kapacitet Imigracionog centra. Potrebni su nam i novi inspektori za strance za rad u terenskim centrima, kao i u privremenim prihvatnim centrima - navodi Laketa.

Prema njegovim riječima, u budžetu institucija BiH za tekuću godinu obezbijeđena su i odobrena sredstva za kupovinu tri objekta za smještaj terenskih centara Službe koji su do sada bili smješteni u unajmljenim prostorijama.

U narednom periodu plan je obezbjeđivanje sredstava za kupovinu objekata za smještaj terenskih centara koji su smješteni u unajmljenim prostorijama.