latinica  ћирилица
17/08/2024 |  13:55 ⇒ 13:55 | Autor: RTRS

Gujonu najviše priznanje opštine Drvar (FOTO)

Direktoru Kancelarije Vlade Srbije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujonu danas je uručeno najviše priznanje opštine Drvar - Grb grada za posebne zasluge i podršku srpskom povratničkom stanovništvu u Federaciji BiH.
Arno Gujon u Drvaru - Foto: RTRS
Arno Gujon u DrvaruFoto: RTRS

Na prijemu u opštini Drvar, priznanje Gujonu je uručila načelnica opštine Dušica Runić.

Gujon je istakao da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo da primi grb grada Drvara i da to priznanje za njega ima posebnu vrijednost, zato što dolazi od srpskog povratničkog naroda iz FBiH, koji je mnogo propatio za vrijeme, ali i poslije rata.

- Svi smo svjesni teških uslova u kojima naši povratnici danas žive, i upravo zbog toga smo u proteklom periodu pokrenuli više projekata podrške našem narodu u ovim krajevima. Od podjele stočnih grla, poljoprivredne mehanizacije i pčelarske opreme u vrijednosti od 120.000 evra, do realizacije zaštite imovinskih prava Srba iz Federacije BiH, gdje smo preko naših besplatnih kancelarija za pravnu pomoć pomogli 10.000 porodica i sačuvali 57.000 hektara srpske zemlje - rekao je Gujon.

On je rekao da je ova oblast bogata mjestima i ličnostima značajnim za srpsku kulturu i istoriju i da od 2012. godine dobija stalnu pažnju i podršku Srbije.

- Mnogo je problema i nemoguće je sve riješiti. Međutim, postoji dobra volja i jasna strategija i hvala Bogu sve je više sredstava koja možemo da izdvojimo za povratničko stanovništvo u Federaciji BiH - istakao je Gujon.

Runićeva je rekla da je današnja posjeta organizovana s ciljem sagledavanja svega što je do sada postignuto, ali i da se napravi dogovor za saradnju u budućem periodu.

- Svaka posjeta predstavnika Srbije, a pogotovo velikog dobrotvora i našeg prijatelja Arna Gujona je od izuzetnog značaja i zaista nam svima daje vjetar u leđa da nastavimo da radimo na osnaživanju srpskog povratničkog stanovništva na području FBiH kroz razne aktivnosti, kako kulturne, tako privredne i svake druge - poručila je Runićeva.

Ona je rekla da srpske povratničke opštine sa područja FBiH mogu da koriste sredstva Vlade Srbije putem Kancelarije za saradnju sa Srbima u dijaspori i regionu, te da su do sada urađeni značajni projekti ekonomskog osnaživanja poljoprivrednih proizvođača.

Runićeva je navela da ukupna izdvajanja Kancelarije za saradnju sa Srbima u regionu za opštinu Drvar u ovoj godini iznose oko 50.000 evra i odnose se na ekonomsko osnaživanje poljoprivrednih proizvođača, stočara i ovčara.