latinica  ћирилица
17/08/2024 |  16:32 ⇒ 16:48 | Autor: SRNA

Vujičić: Koliko košta granica Republike Srpske?

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić rekao je da je načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović odobravanjem da se na području opštine izvode radovi na proširenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo poklonio granicu i teritoriju Srpske i upitao ga koja je cijena toga.
Istočno Sarajevo - tabla izvođača radova - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo - tabla izvođača radovaFoto: SRNA

Vujičić je rekao Srni da su, zahvaljujući odobrenju Božovića, danas na području Istočne Ilidže, na teritoriji Republike Srpske, počeli radovi na proširenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

- Na ovaj način Božović je faktički dozvolio pomijeranje entitetske granice Republike Srpske i prepustio je kompaniji iz Federacije BiH - rekao je Vujičić.

On je naglasio da je posebno problematična činjenica da je riječ o aerodromu kao posebno štićenom objektu i da njegovo proširenje ugrožava suverenitet Republike Srpske na tom prostoru.

- Božović je sebi dao za pravo da samostalno ili po naredbi svojih mentora pokloni granicu i teritoriju Republike Srpske i dozvoli izgradnju objekata sa posebnom zaštitom gdje se dovodi u pitanje sam suverenitet Republike Srpske - istakao je Vujičić.

On je upitao Božovića koliko je opština Istočna Ilidža prihodovala od ovog poduhvata, odnosno koliko košta granica Republike Srpske?

- Mi znamo koliko je ta granica koštala života i rana, ali očigledno da za njega postoji drugačija cijena - rekao je Vujičić.

Istakao je da je ova sramotna i skandalozna odluka donesena netransparentno i bez konsultacija sa relevantnim opštinskim i republičkim institucijama i građanima Istočne Ilidže.

- Gospodin Božović prilikom donošenja ove sramne odluke ignorisao je i Skupštinu opštine gdje su odbornici SNSD-a u više navrata upozoravali na njenu pogubnost, niti se usaglasio sa institucijama Republike Srpske. Najgore od svega je što je ignorisao i potrebe stanovnika ovog dijela Istočne Ilidže koji će nakon proširenja aerodroma imati onemogućenu i otežanu putnu komunikaciju. Naime, Ulica Vasilja Grđića će biti u potpunosti zatvorena - rekao je Vujičić.

On je ukazao da dozvola za proširenje aerodroma Sarajevo nema čak ni ekonomsku opravdanost već nanosi i štetu domaćim privrednim subjektima.

- Na kraju treba istaći da ova odluka ne donosi nikakvu korist ni za građane ni za privredu Istočne Ilidže. Iako nas je gospodin Božović navikao da kapital i kompanije iz Federacije BiH kod njega uvijek imaju prednost u odnosu na naše privrednike, sada se ugrožava rad jednog dijela preduzeća iz Republike Srpske a prvenstveno dalje funkcionisanje restorana "Kula", koji je jedan od najvažnijih turističkih objekata u našoj opštini - rekao je Vujičić.