latinica  ћирилица
17/08/2024 |  17:13 ⇒ 17:14 | Autor: SRNA

Јugović: Dodik u Istanbulu pokazao da je Srpska vidljiva na međunarodnom planu

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da će izgradnja puta Beograd-Sarajevo otvoriti nove razvojne perspektive svim istočnosarajevskim opštinama, te dodao da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik diplomatskom aktivnošću u Turskoj u vezi sa realizacijom ovog projekta pokazao da je Srpska vidljiva na međunarodnom planu.
Boško Јugović - Foto: RTRS
Boško ЈugovićFoto: RTRS

Јugović je naveo da predsjednik Republike uvijek i na svakom mjestu vodi brigu o razvoju Republike Srpske i njenom jačanju u svakom segmentu, pa tako i u oblasti modernizacije i izgradnje savremene putne infrastrukture, što se mogli vidjeti i u Turskoj.

On je naveo da u tom kontekstu treba posmatrati i njegovu diplomatsku aktivnost i nedavnu posjetu Turskoj, tokom koje je obezbjeđeno više od 500 miliona evra za izgradnju dionica autoputa Beograd-Sarajevo kroz Republiku Srpsku.

- Predsjednik Dodik je iznova pokazao da je Republika Srpska itekako vidljiva na
međunarodnom planu i da njegov politički autoritet i jasna politika regionalnog povezivanja i integracija s ciljem ekonomskog napretka nailazi na razumijevanje i odobravanje ozbiljnih zemalja, koje odlično razlikuju populizam i demagogiju od ozbiljnog i državničkog pristupa realizaciji važnih regionalnih projekata - istakao je Јugović.

On je naveo da je ovaj projekat od velike važnosti za opštine u sastavu grada Istočno Sarajevo i sredine kroz koju će prolaziti trasa budućeg auto-puta, te da će njegov završetak, bez ikakve dileme, otvoriti nove perspektive i okrenuti novu razvojnu stranicu u dugoročnom periodu.

Јugović kaže da je kao načelnik najveće istočnosarajevske opštine prezadovoljan finalizacijom dogovora o ovom značajnom poduhvatu, koji, osim te regionalne dimenzije, nosi i benefite na lokalnom nivou, te potvrđuje i jasnu posvećenost republičkih institucija razvoju putne infrastrukture u cijeloj Srpskoj.

- Јavnost je već upoznata o skoroj realizaciji projekta izgradnje treće kolovozne trake preko Romanije, a radi se revitalizacije glavne magistralne saobraćajnice Zvornik-Podromanija. Ranije je urađena i saobraćajnica Pale-Јahorina kao i još dosta toga, a iza svih projekata tog tipa koji su značajni za ovdašnje lokalne zajednice stoji Vlada Republike Srpske - poručio je Јugović.

On je naveo da bi svi oni kritičari koji iz dnevnopolitičkih potreba to nastoje da ospore i potcijene mogli da pogledaju iza sebe i pokažu gdje su to, kada i šta dogovorili, ili izgradili.

- Teško da bi pronašli neki ozbiljan vidljiv trag. Predsjednik Srpske Dodik je za njih nedokučiva dimenzija, što je potvrdio i u Istanbulu - naglasio je Јugović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je prije dva dana da je u Istanbulu uspio da dogovori početak gradnje auto-puta Beograd-Sarajevo i da je sa turskom bankom obezbijeđeno više od 500 miliona evra za izvođenje radova na prostoru Republike Srpske i Brčko distrikta.

Dodik je istakao da preostaje još da se, shodno međudržavnom ugovoru između Srbije i BiH, u septembru, a najkasnije oktobru pojavi konačan sporazum o izvođenju radova na Parlamentarnoj skupštini i u Predsjedništvu BiH.