latinica  ћирилица
19/08/2024 |  13:12 ⇒ 13:14 | Autor: TANЈUG

Norveška zabrinuta zbog djelovanja švedskih kriminalnih bandi

Norveška je sve više zabrinuta zbog djelovanja švedskih kriminalnih bandi na svojoj teritoriji koje su već poznate po svojim zločinima u Danskoj gdje djeluju širom zemlje i povezuju se sa nizom teških nasilnih zločina, izjavio je šef odsjeka za organizovani kriminal u Norveškom nacionalnom istražnom birou Kjetil Tunold.
Oslo (foto: EPA-EFE/VIDAR RUUD NORWAY OUT - ilustracija) -
Oslo (foto: EPA-EFE/VIDAR RUUD NORWAY OUT - ilustracija)

Tunold je za švedski javni servis SVT rekao da je situacija ozbiljna i da postoji opravdano strahovanje da će švedske kriminalne bande usmjeriti svoje aktivnosti na Norvešku, prenosi Evroaktiv.

Šef istraga za istočni policijski okrug Norveške Tomas Sterk izjavio je da se uspostavilo nekoliko švedskih kriminalnih mreža u toj oblasti koje se bave pranjem novca, trgovinom drogom, privrednim kriminalom i iznudama.

- Zabrinuti smo zbog grube upotrebe nasilja i da će švedske bande regrutovati ugrožene grupe mladih ljudi da im se pridruže - rekao je Sterk, navodeći da je posebno zabrinut zbog zločina u vezi sa trgovinom drogom.

Švedske bande su sada prisutne u svih dvanaest policijskih okruga u Norveškoj i mogu se dovesti u vezu sa uvozom i distribucijom droge, saopštila je norveška policija.

Norveška policija je sada zatražila podršku vlade da započne zajedničke patrole sa švedskom policijom u pograničnim oblastima koje su posebno izložene djelovanju švedskih bandi, kao što su Vermland, Dalarna i Јemtland.

Danska je u petak najavila da će uvesti graničnu kontrolu sa Švedskom, nakon ponovnog izbijanja nasilja švedskih bandi koje se prelilo na Dansku posljednjih sedmica i nakon što su Šveđani uhapšeni pod sumnjom da su počinili nekoliko nasilnih zločina u Danskoj.

- Realnost je u ovom trenutku da ne samo Danska, već i veliki delovi nordijskih zemalja osjećaju posledice dugotrajne neuspešne imigracione politike Švedske, i mi to shvatamo izuzetno ozbiljno - izjavio je 14. avgusta danski ministar pravde Peter Humelgard.

Kao odgovor, u Stokholmu će biti uspostavljen nordijski centar policajaca iz Finske, Norveške i Danske.

Norveški i finski policajci su već uključeni, a danski će se pridružiti za nekoliko sedmica.

Јedan od slučajeva za koji se sumnja da su u njega umiješani švedski kriminalci je eksplozija u kući u stambenom naselju u Drobaku, južno od Osla, prošle jeseni, a trojica Šveđana povezanih sa bandama optužena su za pokušaj ubistva nakon tog incidenta.

Švedska, sa populacijom od 10 miliona stanovnika, ima najveću stopu nasilja po glavi stanovnika iz vatrenog oružja u EU, sa 55 ubistava u 363 incidenta prošle godine, što je daleko više od ukupno šest ubistava u pucnjavama u ostale tri nordijske zemlje.