latinica  ћирилица
19/08/2024 |  14:16 ⇒ 15:27 | Autor: Agencije

Putin i Alijev potpisali dokumente koji će doprinijeti razvoju saradnje (VIDEO)

Mir na Kavkazu u potpunosti odgovara iskonskim interesima svih zemalja u regionu, poručio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za medije sa azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim nakon zvaničnog dijela posjete Azerbejdžanu.
Putin i Alijev (foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Putin i Alijev (foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Azerbejdžanski lider je sa svoje strane potvrdio da je na sastancima bilo riječi o regionalnoj bezbjednosti gdje se od septembra prošle godine stvorila nova situacija.

- Azerbejdžan je povratio teritorijalnu cjelovitost zbog čega se pojavila mogućnost za stvaranje stabilnog i dugoročnog mira - rekao je Ilham Alijev.

Dokumenti koji su danas potpisani doprinijeće razvoju rusko-azerbejdžanske saradnje, ocijenio je Putin, sumirajući rezultate svoje zvanične posjete.

Posebna pažnja tokom današnjih sastanaka bila je posvećena unapređenju trgovinske i ekonomske saradnje, naglasio je ruski predsjednik i ocijenio da je za ovu godinu već primjetan rast prometa trgovine.

- Rusija je jedan od najvećih investitora u Azerbejdžanu i drago nam je da je tako - rekao je ruski predsjednik.

I Rusiju i Azerbejdžan brinu ekološka pitanja, naveo je Alijev, i potvrdio da je na sastancima u uskom i raširenom formatu bilo riječi o smanjenju nivoa vode u Kaspijskom moru, te da je dogovoreno da se utvrde metode za izbjegavanje ekološke katastrofe koja se već naslućuje i okom neprofesionalca.

Izvor: rt.rs