latinica  ћирилица
20/08/2024 |  09:19 ⇒ 10:53 | Autor: RTRS

Bjegović: Neshvatljivo da na prijetnje terorista u Srbiji ne reaguju evropski i svjetski sistemi bezbjednosti (VIDEO)

Nakon što je u okršaju s policijom u subotu kod Novog Pazara ubijen vehabija Senad Ramović Becan iz vehabijskih krugova stižu prijetnje. Ekstremisti na društvenim mrežama pozivaju na osvetu. Profesor bezbjednosnih nauka i savjetnik premijera Srbije za nacionalnu bezbjednost Miroslav Bjegović kaže da je neshvatljivo da se u evropskom i svjetskom sistemu bezbjednosti ne reaguju na takve pojave u smislu zajedničke borbe u eliminisanja terorističkih ćelija za koje se zna gdje borave.
Miroslav Bjegović - Foto: RTRS
Miroslav BjegovićFoto: RTRS

Bjegović je u našem Јutarnjem programu naglasio da će sva lica koja su prijetila institucijama Srbije biti locirina i da će se sa njima postupiti u skladu sa zakonom.

Bjegović je dodao da prijetnje i opasnosti od terorizma imaju i ostale zemlje u regionu, prvenstveno Bosna i Hercegovina, ukazujući na selo Donja Maoča u okolini Tuzle gdje ta radikalna ćelija ima blisku vezu sa vehabijskim pokretom iz Srbije i direktnu vezu sa terorističkom organizacijom Hamas.

Velika prijetnja, kaže, dolazi sa prostora Kosova i Metohije gdje teroristi imaju utočište i podršku privremenih vlasti u Prištini.

- Postavlja se i pitanje ko te radikalne ekstremiste finansira s obzirom da niko od njih nije u radnom odnosu. Mislim da veliki obavještajni sistemi zapadnih zemalja koriste ove ćelije za izvođenje nekih svojih prljavih ideja i ciljeva. Vjerovatno i dio novca dolazi iz tih sistema. Što se tiče Kosova i Metohije, terorističku OVK i vehabijski pokret finansira albanska narko-mafija koja je najjača u Evropi. Albanska mafija je u tijesnoj vezi sa svojim političkim vođama radi ostvarivanja krajnjeg cilja - stvaranja velike Albanije - ističe Bjegović.

Sistem nacionalne bezbjednosti Srbije, kaže Bjegović, pokazao je snagu i profesionalnost u borbi protiv terorizma.

- Svi oni koji pokušaju da dignu ruku na državu i njene institucije i građane završiće kao i napadači u prethodna dva slučaja. Na žalost, dvojica ubijenih vehabija nisu jedini na području Srbije, i svi oni se pod budnim okom bezbjednosne i informativne agencije i njihova se imena nalaze u nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma. Srbija je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja ima takvu bazu podataka - naglasio je Bjegović.

Dodao je da u borbi protiv terorizma mora da učestvuje cijeli region i kompletna Evropska unija jer terorizam predstavlja prijetnju za kompletan sistem bezbjednosti EU.

- Ako postoji odlučna volja, prvenstveno politička, da se ovom zlu stane na put, mogu da se postignu efekti. Mislim da treba državni i pravosudni sitemi Srbije treba da razmisle da li na području Srbije uopšte treba da postoje ovakvi pokreti ili ih treba zabraniti - zaključio je Bjegović.