latinica  ћирилица
20/08/2024 |  21:29 ⇒ 21:29 | Autor: SRNA

Vulin: Lavrov zabrinut za cijeli region, čuvati mir po svaku cijenu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izrazio je zabrinutost za cijeli region zapadnog Balkana, a svi ruski zvaničnici su prenijeli poruku da Srbija treba da čuva mir po svaku cijenu, rekao je potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin nakon sastanaka u Moskvi sa više ruskih zvaničnika.
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

Vulin je naveo da je Lavrov zabrinut za ovaj region i da vidi jednostrane poteze koji mogu da izazovu sukobe.

- Mi smo suviše mali region - ne možete napasti Srbe na Kosovu i Metohiji, a da svi ostali Srbi to posmatraju bez imalo nelagode. Ne možete izolovati malo parče regiona i raditi šta god hoćete, a svi ostali da se prave da ne znaju šta se dešava - izjavio je Vulin za Sputnjik.

On je rekao da Lavrov stalno govori da se mora čuvati mir po svaku cijenu.

- I svi ruski zvaničnici su mi rekli: "čuvajte mir po svaku cijenu, sve što možete uradite". Oni poštuju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, njegovu hrabrost i dosljednost u politici i kažu - nemojte dozvoliti da vas uvuku u sukobe. A to je ono što se neprekidno pokušava - naveo je Vulin.

On je upitao da li neko stvarno misli da bi Srbija opstala svih ovih vijekova da nije opstala Rusija?

- A kad bi Rusija sad izgubila oružani sukob koji se odigrava i poslije toga bila rasparčana, da li stvarno mislite da bi Srbija to preživjela i opstala u ovakvom teritorijalnom sklopu? Zar stvarno mislite da bismo mogli da maštamo da se ujedine Srbi i da Kosovo ponovo postane deo našeg ustavno-pravnog poretka? - rekao je Vulin.

Povodom zamjerki iz EU na njegovu posjetu Rusiji, Vulin je upitao Brisel sa kojim to tačno evropskim sistemom vrijednosti njegova posjeta nije kompatibilna, te podsjetio da je EU potpisala Briselski sporazum i formiranje Zajednice srpskih opština.

- Evo 11 godina čekamo da ispunite ono što ste potpisali. Јa se uopšte ne ljutim na /premijera samoproglašenog Kosova Aljbina/ Kurtija, on će uraditi sve da protjera Srbe....Riječ EU je bila presudna da se on formuliše i potpiše - naveo je Vulin.

On je rekao da mu Lavrov ne postavlja uslove tipa - glasaćemo protiv rezolucije o lažnom genocidu u Srebrenici, ali ćete vi uvesti sankcije Njemačkoj.

Povodom namjere Prištine da otvori most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, koji dijeli srpski i albanski dio grada, Vulin je rekao da nema drugog izbora nego da se vjeruje Kforu koji je dužan da štiti Srbe, te da Priština otvaranjem mosta traži incident.

- Krajnji cilj je da takozvane Kosovske bezbjednosne snage, koje po Rezoluciji 1244 UN uopšte ni ne smiju da postoje, izbiju na Sjever i da to postane granica, a ne administrativna linija kao do sada - rekao je Vulin.

On smatra da će se prije napada na srpske manastire desiti napadi na srpske obrazovne i zdravstene institucije, bolnicu i univerzitet na sjeveru Kosova i Metohije, a onda na svaki srpski vrtić, školu, zbog čega se Srbija mora boriti da "most ne padne".

Govoreći o posjeti izložbi "Armija 2024" u Moskvi sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije Sergejom Šojguom, Vulin je rekao da su mnogi narodi dobili slobodu zahvaljujući Rusima i Srbima, ali ogromna većina tih naroda nije zahvalna na tome.

- Mi smo oslobodili Evropu od Hitlera i to nam nikad neće oprostiti. Nasljednici poraženih iz Drugog svjetskog rata se ne stide zločina svojih predaka, oni se stide poraza svojih predaka, pogađa ih što su izgubli rat, a ne što su radili sve što su radili - naveo je Vulin.

Što se tiče BRIKS-a, on je rekao da bi Srbija bila strašno neodgovorna da ne ispita tu platformu, da ne vidi šta joj se eventualno nudi i da li i ona nešto može da ponudi, ali i dobije.

- Odmah da kažem, niko nas ne moli da uđemo u BRIKS. Morate da se dokažete. BRIKS nas ne uslovljava ničim, a možemo da dobijemo više nego što tražimo, više nego što možemo i da damo. BRIKS je realna alternativa EU, čak i u ekonomskom smislu i o tome treba razmišljati i razgovarati - naveo je Vulin.