latinica  ћирилица
20/08/2024 |  13:55 ⇒ 14:59 | Autor: RTRS

Ukrajinska Rada usvojila zakon o zabrani kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve

Ukrajinska Rada danas je usvojila zakon koji će omogućiti zabranu rada Ukrajinske pravoslavne crkve na teritoriji te zemlje, javljaju mediji.
Kijevsko-pečerska lavra (foto: arhiva/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK) -
Kijevsko-pečerska lavra (foto: arhiva/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK)

TASS podsjeća da je predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk nedvosmisleno izjavio da će usvajanje ovog zakona dovesti do toga da UPC "bude zabranjena", odnosno, da "nacrt zakona pretpostavlja njeno momentalno zabranjivanje".

"Ukraina.ru" javlja da je za zakon glasalo 265 poslanika.

Mediji navode da zakon stupa na snagu u roku od 30 dana.

Poslanik ukrajinskog parlamenta Јaroslav Železnjak napisao je na Telegramu da UPC sada ima devet mjeseci da "prekine veze s Ruskom pravoslavnom crkvom".

Ruska pravoslavna zagranična crkva tim povodom izrazila je saosjećanje vjernicima, javlja TASS.

Podsjetimo, Vladimir Zelenski najavio je 10. avgusta da vlast priprema zakon koji će "ojačati ukrajinsku duhovnu nezavisnost" i "lišiti Moskvu mogućnosti da ograničava slobodu Ukrajinaca".

Poslanik Rade Vladimir Vjatrovič ranije je za "Unian.net" objasnio da zakon ima za cilj zabranu rada RPC u Ukrajini i povezanih sa njom struktura, čiji se centri nalaze u Moskvi.

Nacrt ovog zakona usvojen je u prvom čitanju u oktobru 2023. Ipak, njegovo usvajanje neko vrijeme bilo je pauzirano.

Portal "Politika strani" objašnjava da za to ima više razloga, a jedan od njih bila je i bojazan Kijeva od moguće reakcije SAD, i to posebno Donalda Trampa, ukoliko bi on ponovo došao na vlast.

Portal dodaje da je, uprkos tome što je zakon gurala vlast, i u samom kabinetu Zelenskog bilo dosta onih koji su bili protiv njegovog usvajanja. Kako se navodi, oni su se bojali potencijalnog raskola vlasti i zaoštravanja međuvjerskih tenzija.

Izvor: RT Balkan