latinica  ћирилица
20/08/2024 |  20:38 ⇒ 20:55 | Autor: TANЈUG

Zlatibor: Praznik sportskog filma

Izložbom u čast Siniše Mihajlovića 22. avgusta počinje Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru.
Siniša Mihajlović (Foto: Tanjug screenshot) -
Siniša Mihajlović (Foto: Tanjug screenshot)

Pod sloganom "Da pobijedi olimpijski duh" na Zlatiboru će 22. avgusta biti otvorena još jedna međunarodna smotra sportskog filma.

U konkurenciji za prestižna priznanja Festivala sportskog filma je 77 naslova. Autori dolaze iz 25 zemalja i sa četiri kontinenta što najbolje potvrđuje da je ovaj festival jedna od najreprezentativnijih smotri sportskog filma u svijetu.

Festival će biti otvoren specijalnom izložbom u čast preminulog Siniše Mihajlovića. Na izložbi će posjetioci moći da vide privatne fotografije, lične stvari, dresove, pehare i medalje. Ova izložba je prije Zlatibora bila postavljena samo u Muzeju primijenjene umjetnosti u Beogradu i u Novom Sadu. Otvaranju će prisustvovati Dražen Mihajlović, Sinišin brat, a izložbu će otvoriti Miroslav Tanjga, direktor sportskog sektora u Fudbalskom savezu Srbije, inače Sinišin kum.

Festival i ove godine dodjeljuje posebna priznanja istaknutim sportistima i sportskim radnicima, sportskim savezima i organizacijama. Neki od ovogodišnjih laureata su Odbojkaški savez Srbije, Filmske novosti, Јugoslovenska kinoteka, te legendarni sportisti Ratko Rudić, Zoran Mustur, Vanja Grbić, Јurij Franko, Zoran Marković, te Miloš Grlica koji će dobiti priznanje "heroj sporta i života".

Tradicionalno, ovaj festival ima partnerski grad, a to je ove godine Herceg Novi, kojem je uručena zastava Evropskog grada sporta za 2024. godinu, čime je Novi zvanično ušao u porodicu Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta.

U čast najuspješnijih novskih sportista i sportskih radnika, snimljen je dokumentarni film "Na zlatnim skalama" koji je u zvaničnoj konkurenciji ovogodišnjeg izdanja MFSF na Zlatiboru.

Filmove u takmičarskom programu će ocjenjivati eminentni stručnjaci iz svijeta filma , Dušan Bulić, scenarista i kreativni producent iz Srbije, Marijana Terzin Stojčić, viši stručni saradnik Јugoslovenske kinoteke, te Vojko Korošec, direktor MFSF u Rogaškoj Slatini, Slovenija.

Organizatori festivala veoma su ponosni i na njegov kontinuitet, ali i na renome koji je ova smotra sportskog filma stekla tokom godina. Velika je čast da filmovi koji prođu kroz selekcije festivala, kasnije budu prepoznati u međunarodnim okvirima i da uz njihove opise stoji učestvovanje na Festivalu sportskog filma na Zlatiboru.

Festival traje od 22. do 25. avgusta, kada će biti proglašeni najbolji filmovi. Ove godine filmovi će se prikazivati u Kulturnom centru na Zlatiboru, Domu Kulture u Čajetini i na Kraljevom trgu.