latinica  ћирилица
21/08/2024 |  08:32 ⇒ 10:03 | Autor: TANЈUG

Јahta Majka Linča potonula za minut, nastavlja se potraga za nestalima (VIDEO)

Italijanska Obalska straža danas je objavila snimak kojim je utvrđeno da je jahta milijardera Majka Linča potonula za oko 60 sekundi kod obala Palerma, dok se nastavlja potraga za šest osoba koje su tada nestale.
Potraga na Siciliji (Foto: EPA-EFE/MAX FIRRERI) -
Potraga na Siciliji (Foto: EPA-EFE/MAX FIRRERI)

Ronioci Obalske straže su takođe posmatrali jahtu pomoću robota na daljinsko upravljanje i utvrdili da se brod nalazi na oko 50 metara dubine položen na stranu.

Ronioci vatrogasne brigade uspjeli su da otvore prolaz za pristup unutrašnjosti plovila, gdje se vjeruje da su zarobljena tijela nestalih, prenosi Ansa.

Ronioci su prethodno pronašli tijelo člana posade, kuvara Rikarda Tomaza, koji je pronađen ispred broda, ali nisu otišli ​​dalje od komandnog mosta, zbog toga što namještaj ometa prolaz.

Oni su dodali da se čini da nema curenja iz olupine, a da je zbog teškog pristupa, neophodno sačekati da se jahta vrati na površinu kako bi se utvrdilo da li je jarbol netaknut.

Vlasnik obližnje vile proslijedio je vlastima snimak nadzorne kamere koji pokazuje da je jedrilica potonula za oko 60 sekundi.

- Za samo šezdeset sekundi vidi se da brod nestaje. Dobro se vidi šta se dešava. Ništa se nije moglo učiniti. Brod je nestao za vrlo kratko vrijeme - rekao je on.

Istovremeno, 15 preživjelih se nalazi u ljetovalištu Domina Zagarela, u provinciji Palermo, gdje vode razgovore sa istražiteljima i zvaničnicima uz obezbijeđenu medicinsku njegu.

Među nestalima su i britanski milioner Majk Linč, njegova 18-godišnja kćerka Hana, predsjednik bankarske kompanije "Morgan Stenli", DŽonatan Blumer sa suprugom i Linčov advokat Kris Morvilo sa suprugom Nadom.

Na jedrilici su ukupno bile 22 osobe, a spaseno je 15 ljudi.

Јahta je bila registrovana na ime kompanije Revtom, čiji je direktor Linčova supruga Anđela Bakares, koja je među spasenima.

Pretpostavlja se da je brod potonuo zbog pijavice koja je pogodila to područje.