latinica  ћирилица
21/08/2024 |  11:56 ⇒ 12:00 | Autor: RTRS

UKC: Prvi put urađena složena operacija rekontrukcije defekta kože (FOTO)

Hirurški tim Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju prvi put je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci uradio složeni operativni zahvat rekonstrukcije defekta kože nakon mutilantne traume šake.
Složena operacija rekontrukcije defekta kože - Foto: Ustupljena fotografija
Složena operacija rekontrukcije defekta kožeFoto: Ustupljena fotografija

Iz UKC-a su saopštili da je riječ o veoma složenom zahvatu jer je, osim teorijskog znanja, potrebno mnogo manuelne vještine hirurga.

- Pacijet G.Đ. /49/ zadobio je povredu lijeve šake prilikom rada sa brusilicom, pri čemu su mu oštećene ekstenzorne tetive, te je došlo do nekroze kože dorzuma šake sa posljedičnim defektom kože i eksponiranim koštano tetivnim strukturama. S obzirom na težinu povrede, postojala je velika mogućnost da pacijent izgubi funkcionalnost ruke - dodaje se u saopštenju.

Defekt kože je rekonstruisan mikrohirurškom tehnikom perforatorskim režnjem zadnje podlaktice, a operativni zahvat, koji je trajao tri sata, protekao je bez komplikacija i kako je planirano.

Tim su činili glavni hirurg operater specijalista plastično-rekonstruktivne hirurgije Goran Vukadinović, asistenti specijalista plastično-rekonstruktivne hirurgije Miljan Petković i specijalizant plastično-rekonstruktivne hirurgije Luka Rajkovača, te specijalista anesteziologije sa reanimacijom Ivana Popović.