latinica  ћирилица
21/08/2024 |  12:07 ⇒ 13:45 | Autor: SRNA

Vujičić: Da li iza proširenja Aerodroma Sarajevo na teritoriju Srpske stoje američki interesi?

Poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Miroslav Vujičić izjavio je da se načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović danas pravi naivan i nevin u pokušaju da odgovornost za svoje propuste u vezi sa proširenjem Aerodroma Sarajevo prebaci na rukovodstvo Republike Srpske i grada Istočno Sarajevo, a upravo je on još u julu 2021. godine pregovarao sa direktorom Aerodroma o strategiji njegovog proširenja i razvoja.
Miroslav Vujičić - Foto: SRNA
Miroslav VujičićFoto: SRNA

- Tom prilikom iz opštine Istočna Ilidža su čak saošili da "razvoj Međunarodnog aerodroma Sarajevo korespondira sa interesima naše zajednice". Danas je jasno koliko su ti interesi usklađeni, osim ukoliko uvaženi načelnik Božović pod "našom zajednicom" nije mislio na Istočnu Ilidžu, već neku svoju zajednicu", istakao je Vujičić, koji je temu proširenja sarajevskog aerodroma stavio u fokus javnosti.

Vujičić je dodao da je posebno problematična činjenica da je Božović netransparentno, u ime opštine, potpisao sporazum o saradnji sa Upravom Aerodroma Sarajevo 25. maja 2022. godine mimo znanja Skupštine opštine Istočna Ilidža i Pravobranilaštva Srpske.

- Božović je u potpunoj tajnosti, bez ovlašćenja, dozvole i konsultacija sa Skupštinom opštine potpisao taj sporazum i danas, kada se šire na teritoriju Republike Srpske i ugrožavaju egzistenciju građana Istočne Ilidže, iz Aerodroma se upravo pozivaju na taj sporazum i dogovor - naglasio je Vujičić za Srnu.

On je postavio pitanje i drugih interesa koji se vežu za proširivanje kapaciteta Aerodroma na teritoriju Republike Srpske.

- Uvaženom načelniku Božoviću je posebno zasmetao dio moje ranije izjave u kojoj proširenje Aerodroma Sarajevo na teritoriju Srpske dovodim u kontekst njegovih inostranih mentora. Podsjetiću javnost da je upravo američki ambasador Majkl Marfi u više navrata iskazao nediplomatsko interesovanje za Aerodrom Sarajevo tražeći da se isti stavi pod koncesiju.

U junu prošle godine Marfi je zajedno sa /šefom Delegacije EU Јohanom/ Satlerom čak uputio i pismo Vladi Federacije BiH u kome traži da se Aerodrom Sarajevo što prije stavi pod koncesiju, a samo nekoliko nedjelja ranije zahtjev je ponovio na sastanku sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem - naglasio je Vujičić.

On je naveo da nije tajna da Božović blisko sarađuje sa Marfijem i američkom Ambasadom, te da se, kako kaže, pod maskom kojekakvih projekata sastaju i viđaju.

- Zbog toga nije teško povezati ove činjenice i vidjeti da je proširenje Aerodroma poseban interes Marfija i Amerikanaca, a izvođači radova su poznati - rekao je Vujičić.

On je istakao da sve navedeno otvara i druga pitanja, kao na primjer: "Kome je potrebno proširenje piste, čiji avioni će koristiti te piste i da li je to ispunjavanje uslova za ulazak u NATO?"

- Sve su to stvari o kojima moramo voditi računa i suprotstaviti im se na vrijeme, a što je načlenik opštine Božović propustio da uradi. Ako je slučajno iz nezanja, onda nije sposoban da obavlja funkciju koju mu je narod povjerio, a ako je namjerno - onda se jasno stavio na stranu onih koji su protiv interesa Republike Srpske i srpskog naroda - zaključio je Vujičić.