latinica  ћирилица
21/08/2024 |  12:40 | Autor: SRNA

Objavljeni javni konkursi za sufinansiranje programa i projekata u kulturi

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je danas javne konkurse za sufinansiranje programa i projekata u kulturi za ovu godinu i za sufinansiranje projekata kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u ovoj godini.
Ministarstvo prosvjete i kulture - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kultureFoto: RTRS

Јavni konkursi biće otvoreni do 20. septembra, a neblagovremene i nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje, saopšteno je iz Ministarstva.

U skladu sa Pravilnikom o postupku izbora i načinu sufinansiranja programa i projekata u kulturi raspisano je osam konkursa.

Raspisani su konkursi za sufinansiranje programa rada reprezentativnih strukovnih udruženja, sufinansiranje projekata iz oblasti muzičke i muzičko-scenske umjetnosti, sufinansiranje projekata iz oblasti vizuelne i multimedijalne umjetnosti, te za sufinansiranje projekata kulturno-umjetničkih društava i ansambala narodnih igara i pjesama.

Konkursi su raspisani i za sufinansiranje pozorišne produkcije i pozorišnih festivala, sufinansiranje projekata iz oblasti izdavačke djelatnosti, sufinansiranje projekata iz oblasti očuvanja i promocije kulturnog nasljeđa, kao i za sufinansiranje projekata u oblasti književnosti.

Za sufinansiranje projekata kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina konkurs je raspisan na osnovu Pravilnika o kriterijumima i postupku raspodjele sredstava za sufinansiranje projekata kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina.

Pravo podnošenja prijava na javni konkurs imaju pravna lica registrovana za obavljanje kulturno-umjetničke djelatnosti na teritoriji Republike Srpske, kao i javne ustanove kulture čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave i to isključivo sa projektima za koje je planirano više izvora finansiranja.

Pri tome, potrebno je voditi računa da predviđeno sufinansiranje od Ministarstva prosvjete i kulture ne prelazi 80 odsto od ukupnog budžeta projekta.

Procjenu, stručno vrednovanje i bodovanje prijavljenih projekata, na osnovu opštih i posebnih kriterijuma, propisanih za svaku oblast, te odredaba o načinu bodovanja projekata, vršiće stručne komisije koje će imenovati ministar prosvjete i kulture.

Podnosioci prijava svu potrebnu dokumentaciju treba da dostave u skladu sa odredbama svakog pojedinačnog konkursa i na obrascima koje je propisalo Ministarstvo prosvjete i kulture.

Svi konkursi, uz obavezne prateće obrasce za prijavu, dostupni su na stranici Vlade Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.