latinica  ћирилица
21/08/2024 |  12:55 ⇒ 14:45 | Autor: RTRS

Banjalučka premijera filma "Magla u rukama" (FOTO/VIDEO)

Film "Magla u rukama" režiserke Milane Majar u produkciji Radio televizije Republike Srpske biće prvi put pokazan pred domaćom publikom u okviru programa 59. Kočićevog zbora.
Snimanje filma o Đuri Damjanoviću - Foto: RTRS
Snimanje filma o Đuri DamjanovićuFoto: RTRS

Film govori o životu i djelu banjalučkog književnika Đure Damjanovića, jednog od velikana srpske književnosti 20. vijeka. Postao je poznat po svojoj prozi - kratkoj priči pisanoj jezikom njegovih zemljaka. Zavičaj mu je bio pjesnički izvor i trajno nadahnuće, kako u poeziji tako i u prozi.

U kratkim pričama on rađa svoje junake da oni ovjekovječe ljude sa Zmijanja i njihov život. U Beogradu je 1974. godine krunisan slavom, a zbog priče Golimjesto, dvije godine kasnije, proglašen je disidentom u BiH i nakon toga nije mu dozvoljeno da objavljuje knjige 15 godina. Proganjan i zabranjivan, disident i rodoljub, Kočićev i Ćopićev sljedbenik, nagrađivan je najznačajnijim književnim nagradama i ovjekovječen u antologijama i u čitankama.

Dobitnik je Kočićeve nagrade koja se dodjeljuje "za doprinos srpskoj pisanoj riječi u Kočićevom slobodarskom duhu", 1996. godine, a 1999. godine dobio je nagrade "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga" koje dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd.

Ovo je priča o banjalučkom književniku koji je u Beogradu proveo značajne godine družeći se i poznavajući skadarlijsku liniju pjesnika. Nosio je u sebi onu starostavniju dimenziju boemluka, koji je u srpskoj književnosti vaspostavio Tin Ujević i Rade Drainac. Sve što je pisao potvrđivao je vlastitim životom, ignorišući materijalne vrijednosti i simbole uspjeha i moći, govoreći da život potvrđuje svoj smisao tek nakon što čovjek umre.

Ovo je priča o posljednjem banjalučkom boemu, o geniju koji više nije mogao da stvara. Život mu nije dozvolio da napiše sve ono što je htio, ali se njegova najbolja knjiga i dalje piše.

Pisao je poeziju, kolumnističke tekstove, pripovjedačku prozu i romane.

"Pisac je najbolji svjedok vremena. Da nije književnosti, bilo bi više zla, a manje dobra. Mada se književnost nekad i zabranjuje. Književne zabrane su, u stvari, najveće književne nagrade", pisao je Đuro Damjanović.

Lik i djelo ovog velikog pisca oživljeni su u filmu kroz iskrena kazivanja njegove sestre Sare Damjanović, prijatelja, kolega i ljudi koji su ga poznavali u raznim fazama života. U filmu govore likovni umjetnik Tomislav Јović, književnik i akademik Matija Bećković, književni kritičar Radivoje Mikić, istoričar književnosti Milisav Savić, prof. dr Nikola Poplašen, prof. dr Nenad Novaković, književnici Bratislav R. Milanović, Zoran Kostić, Boro Kapetanović, Ranko Preradović, Nenad Grujičić, Branko Letić, pjesnik Milan Rakulj, bivši direktor Antikvarijata Prosvete Dragan Mininčić, vlasnik štamparije Art print Milan Stijak, Nenad Damjanović i Novak Božić. O Damjanoviću su rekli da je sa njegovim odlaskom otišao daroviti književnik, koji se ne rađa često i jedna dobra duša koja je duboko patila i nosila taj bol svuda sa sobom.

Svoj doprinos u muzičkom smislu dali su Goran Veselinović, Kalina Veselinović i guslar Vaso Drašković. Statisti u filmu su Nenad Damjanović, Milan Rakulj, Svetozar Vučić, Zarije Damjanović. Georgije Damjanović, Danilo Baroš, Petar Baroš i Lazar Baroš.

U filmu je korišćen arhivski materijal Radio televizije Republike Srpske, Radio televizije Srbije, Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Narodne biblioteke Srbije, materijal iz arhiva Republike Srpske, amaterski film "Panorama Banjaluke" Ragiba DŽaferovića, arhivska građa muzeja Republike Srpske, Zadužbine Petar Kočić Banja Luka-Beograd, Filmskih novosti, Borbe, Glasa Srpske, fotografije Nede Ševo kao i lični arhiv porodice Damjanović, Milana Stijaka, Grozde Regodić i Filipa Mlađenovića.

Ustupljena fotografija

Trajanje: 81 min

Scenario i režiju potpisuje Milana Majar, montažu i postprodukciju slike Vedran Marić.

Na projektu su radili snimatelji Predrag Kremenović, Slaviša Branković, Gordana Babić, Dalibor Savić, Dejan Račić, operateri drona Siniša Ninković, Igor Tadić, rasvjeta Duško Lazić, tonski snimatelji Vladimir Vladetić, Predrag Blagojević, Srđan Radaković, tonska obrada Vladimir Vladetić, studijsko snimanje muzike Dragan Šukalo, Dejan Šušić, narator Predrag Vulin, saradnici na projektu Tatjana Marjanović i Teodora Vranješ, grafika Radovan Bjelić, producent Aleksandar Đorđević i vozač Goran Kačavenda.