latinica  ћирилица
21/08/2024 |  13:17 ⇒ 13:17 | Autor: RTRS

Vučić sa Rugeom: Srbija ostaje privržena vojnoj neutralnosti (FOTO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbjednosnu politiku Borisom Rugeom i istakao da konstantan rizik od eskalacije tenzija koje Priština redovno izaziva neodgovornim odlukama i ponašanjem, u ogromnoj mjeri utiče na srpski narod na KiM, koji živi u stanju stalnog straha za život i imovinu.
Vučić se sastao sa Rugeom (Foto: Tanjug/Rade Prelić) -
Vučić se sastao sa Rugeom (Foto: Tanjug/Rade Prelić)

- Dobar sastanak sa Borisom Rugeom o najvažnijim pitanjima, situaciji u regionu, bezbjednosti na Kosovu i Metohiji i mogućim implikacijama nastavka jednostranih poteza Kurtijevog režima - napisao je Vučić nakon sastanka na instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Predsjednik Srbije je izrazi veliku zabrinutost zbog tendencije usložnjavanja situacije uprkos svim nastojanjima Beograda da otvorena pitanja vrati u okvire dijaloga.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Takođe, istakao sam da konstantan rizik od eskalacije tenzija koje Priština redovno izaziva neodgovornim odlukama i ponašanjem, u ogromnoj mjeri utiče na srpski narod na KiM, koji živi u stanju stalnog straha za život i imovinu - naglasio je Vučić.

On je Rugeu zahvalio na pažnji koju poklanja tom pitanju, budući da je i sam dobar poznavalac prilika na Kosovu i Metohiji.

- Naglasio sam da je neophodno intenziviranje diplomatskih napora i koordinacija sa snagama KFOR u skladu sa Rezolucijom 1244 i ovlašćenjima koja te snage imaju u sklopu svog mandata, kako bi se osigurala bezbjednost Srba na KiM, vraćanje Prištine na dijalog i ispunjavanje svih obaveza, a prije svega formiranje ZSO - rekao je Vučić i istakao da Srbija ostaje privržena vojnoj neutralnosti.