latinica  ћирилица
21/08/2024 |  19:02 | Autor: SRNA

Župljanin: Za Srbe u Sarajevu nema slobode kretanja

Izjašnjenje tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo da presretanje vozila u kojem je bio ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić nije krivično djelo dokazuje da u Sarajevu nema slobode kretanja za srpske predstavnike i da se na svaki način pokušava učiniti nepodnošljivim njihov boravak u ovom gradu, rekao je dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Župljanin je naglasio da je sasvim sigurno riječ o posebnom postupanju kada se radi o srpskim kadrovima koji žive i rade u Sarajevu.

On smatra da nije logično da bilo ko presreće vozilo ministra bezbjednosti u Savjetu ministara, a da se tužilac izjasni da tu nema povrede propisa.

- Očigledno da je taj vozač znao čije vozilo presreće i da je namjera da se pošalje poruka da nema slobode kretanja za srpske predstavnike i da se na svaki način pokušava učiniti nepodnošljivim njihov boravak u Sarajevu - naveo je Župljanin za Srnu.

Prema njegovim riječima, ovo nije ni prvi, a vjerovatno ni posljednji put da se srpski predstavnici u institucijama BiH uznemiravaju na različite načine, da im se prijeti, te prave razne spletke i začkoljice.

On smatra da bi Ministarstvo bezbjednosti trebalo da preduzme mjere, uprkos tome što tužilac tvrdi da nema elemenata krivičnog djela, jer postoji i drugi način da dođe do procesuiranja odgovornog lica s ciljem da se ne pravi razlika među građanima BiH koji žive i rade u Sarajevu.

- Za njih su Srbi i dalje građani drugog reda i na svaki način ih pokušavaju dezavuisati i ometati, to su poruke da oni nisu dobrodošli u Sarajevo. To su poruke koje nisu u skladu sa onim što bi trebalo da bude BiH, da u miru žive svi narodi, posebno tri konstitutivna naroda - rekao je Župljanin.

On je upitao šta mogu da očekuju građani ako se tako ponašaju prema ministru na nivou BiH, ma ko bio i šta radio.

- Ministar bezbjednosti mora da analizira slučaj i da utvrdi koje mjere treba preduzeti da se ovakve stvari ne bi dešavale, ne samo srpskim nosiocima vlasti, već i drugim Srbima koji žive i rade u federalnom dijelu BiH - zaključio je Župljanin.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je ranije danas Srni da se kretao u službenom vozilu iz pravca Istočnog Sarajeva prema Sarajevu, odnosno u pravcu kabineta Ministarstva bezbjednosti, blizu Vrbanja mosta, kada ih je presreo crveni džip koji je u više navrata pokušao da ih zaustavi, te je reagovalo obezbjeđenje i MUP Kantona Sarajevo.

- Crveno vozilo, vidio sam da se radi o džipu, pokušalo je u više navrata i u jednom trenutku uspjelo da razdvoji vozilo u kojem sam se ja nalazio i zaštitno vozilo. Nakon više upozorenja od ljudi iz obezbeđenja, nisu mogli da ga udalje, isto vozilo je pokušalo u nekoliko navrata da udari ili vozilo ministra ili vozilo obezbjeđenja - pojasnio je Nešić.

Tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo izjasnio se da vozač "rendž rovera" čiji su inicijali K.H /48/ iz Sarajeva nije počinio krivično djelo kada je danas na Vrbanja mostu presretao vozilo u kojem je bio ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić i vozila pratnje.