latinica  ћирилица
21/08/2024 |  19:41 ⇒ 21:06 | Autor: RTRS

Sporan sporazum sa rukovodstvom sarajevskog aerodroma; Pravobranilaštvo Srpske: Prekoračena ovlašćenja (VIDEO)

Ne stišavaju se reakcije na najavljeno proširenje Međunarodnog aerodroma Sarajevo na teritoriju opštine Istočna Ilidža.
Aerodrom Sarajevo - Foto: RTRS
Aerodrom SarajevoFoto: RTRS

Iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove kažu da je ovo još jedan u nizu pokušaja FBiH da nezakonitim i neustavnim postupanjem oduzmu imovinu Srpskoj.

Sporan je Sporazum koji je načelnik opštine Marinko Božović potpisao sa rukovodstvom aerodroma prije dvije godine. U Pravobranilaštvu Srpske tvrde da je prekoračio ovlašćenja.

Poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Miroslav Vujičić koji je prvi alarmirao javnost o ovom problemu kaže da Božović nije obavijestio ni lokalnu Skupštinu opštine. Na prozivke, Božović odgovora tužbama za klevetu i povredu časti.

Potpisivanjem Sporazuma sa menadžmentom sarajevskog aerodroma Božović je izašao van okvira svojih ovlašćenja. U Pravobranilaštvu Srpske tvrde da im se nikada nije obratio iako je zaštita imovinsko pravnih interesa u konkretnom slučaju opštine Istočna Ilidža, zbog potencijalnog širenja sarajevskog aerodroma, njihova nadležnost.

- Na žalost ovaj Sporazum je Pravobranilaštvo dobilo nezvanično. Potpisivanjem Sporazuma prekršen je Ustav Srpske, Zakon o pravobranilaštvu i zakon o lokalnoj samoupravi i tako dalje. Ovaj sporazum je ništavan, protivpravan i ne može proizvoditi nikakvo pravno dejstvo. I naravno, mora se utvrditi odgovornost jer su ovdje ovlaštenja prekršena - izjavio je glavni pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica.

Stavljajući svoj potpis na Sporazum, u maju 2022. godine, Božović je načinio prvi korak ka najavljenom proširenju aerodromske ograde na teritoriji Republike Srpske, tvrde njegovi politički oponenti. Učinio je to bez ovlašćenja SO Istočne Ilidže na šta je obavezan prema Zakonu o lokalnoj samoupravi.

- Dakle, on je izašao iz svojih ovlašćenja, prekršio je zakon, doveo je u zabludu SO Istočna Ilidža, u konačnici nije upoznao građane sa štetnostima tog Sporazuma. Vidjeli smo da je on štetan po opštinu Istočna Ilidža i da stavlja opštinu u podređeni položaj - upozorio je Vujičić.



Nije nevažno, kaže Vujičić, da je Sporazum pisan latinicom, obiluje riječima i formom koje nisu svojstvene pravopisnom standardu srpskog jezika. Božović je ranije odbacio optužbe da je dao dozvolu za proširenje ograde sarajevskog aerodorma na teritoriji Istočne Ilidže, a za Sporazum tvrdi da se odnosi samo na ograničavanje gradnje u blizini aerodroma iz bezbjednosih razloga .

- Sa tim Sporazumom upoznati su odbornici, njihove tvrdnje da nisu pogledali Sporazum su apsolutno netačne i neistinite - naveo je Božović.

Osim zadiranja u teritoriju Srpske, eventualnim proširenjem aerorodmske ograde presjeca se putna komunikacija i otežava svakodnevni život građana Istočne Ilidže uz entitetsku liniju, cijela priča dobija novu dimnenziju saznanjem da Amerikanci imaju veliki interes da uzmu sarajevski aerodrom pod koncesiju.

- Konkretno još aktuelni ambasador Majkl Marfi je u junu ove godine imao sastanak sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem. Zašto su u ovom trenutku zainteresovani za sarajevski aerodrom, da li će to logistička baza za NATO trupe? Dakle, ova priča ima i drugu stranu mnogo komplikovaniju, na žalost, načelnik nije to prepoznao - rekao je Vujičić.

Načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović odbio je da bilo šta komentariše i kratko je izjavio da će sudskim putem tražiti zaštitu ugleda i časti od, kako je rekao, orkestirane režimske, medijske hajke.