latinica  ћирилица
22/08/2024 |  13:11 ⇒ 13:17 | Autor: sputniknews.com

Sabalenka: Žene zaslužuju identičan nagradni fond kao muškarci

Bjeloruskinja Arina Sabalenka osvojila je Masters u Sinsinatiju i inkasirala je dvostruko manje novca od pobjednika u muškoj konkurenciji – Јanika Sinera.
Arina Sabalenka (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Arina Sabalenka (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Upravo se Arina tim povodom oglasila, i podigla glas, rekavši da žene zaslužuju identičan nagradni fond kao muškarci.

Večita tema ženskog tenisa i ženskog sporta. Žene se bore za jedna prava, a Arina Sabalenka je posljednja koja je jasno i glasno rekla šta misli o tome što teniseri zarađuju od nagradnog fonda dvostruko više novca od teniserki.

Siner je nakon trijumfa bio bogatiji za nešto više od milion evra, dok je Sabalenka zaradila 523.485 evropskih novčanica.

- Iz ugla prodaje karata, TV prava, ma iz svih mogućih uglova, to apsolutno nije korektno - rekla je Bjeloruskinja u izjavi za britanski Gardijan i dodala:

- Tačno je da će muškarci uvijek biti fizički dominantniji u odnosu na nas žene, ali to ne znači da mi ne radimo isto tako naporno kao oni. I samim tim, zaslužujemo da budemo plaćene kao oni - rekla je velika šampionka Sabalenka.

Ovo je bila poruka Bjeloruskinje da bi i ostali turniri, trebalo da se ugledaju na grend slemove, koji su odavno izjednačili nagradni fond za žene i muškarce.

- Pojedini turniri i dalje okleavaju sa takvim potezom, uprkos tome što i muška i ženska konkurencija igraju pod identičnim uslovima. Velika četvorka bi mogla da opravda različite fondove zbog činjenice da nerijetko provede više vremena od nas na terenu, jer igraju na tri dobijena seta, ali oni to ne rade. Neki su izabrali jednakost, neki drugi nisu - zaključila je izlaganje Arina Sabalenka.