latinica  ћирилица
23/08/2024 |  08:23 ⇒ 08:26 | Autor: SRNA

Harisova prihvatila predsjedničku nominaciju

Potpredsjednik SAD Kamala Haris zvanično je prihvatila nominaciju demokrata za predsjednika na predstojećim izborima, te pozvala na okončanje rata u Gazi i borbu protiv tiranije širom svijeta.
Kamala Haris (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Kamala Haris (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

- U trajnoj borbi između demokratije i tiranije, znam gdje stojim i znam gdje je mjesto SAD - rekla je Harisova i optužila svog rivala, republikanca Donalda Trampa, da se klanja diktatorima.

Tokom posljednje noći četvorodnevne konvencije u Čikagu, Harisova /59/ je obećala da će osigurati Izrael, vratiti taoce kući iz Gaze i okončati rat u palestinskoj enklavi.

- Sada je vrijeme da se postigne dogovor o taocima i sporazum o prekidu vatre. I da budem jasna, uvijek ću se zalagati za pravo Izraela da se brani i uvijek ću osigurati da Izrael ima sposobnost da se brani - rekla je Harisova.

Ona je dodala da je "ono što se dogodilo u Gazi u proteklih deset mjeseci poražavajuće" i da je "mnogo izgubljnih nevinih života, očajnih gladnih ljudi koji bježe da bi našli sigurnost".

Ukazala je kako ona i aktuelni predsjednik DŽozef Bajden rade na okončanju rata tako da Izrael bude bezbjedan.

Harisova je naglasila da će preduzeti sve neophodne mjere da odbrani interese SAD od Irana i da se neće slagati sa tiranima i diktatorima.

Prema njenim riječima, takvi lideri, uključujući Kim DŽong Una iz Sjeverne Koreje, "navijaju za Trampa".

Obećala je i da će stati uz Ukrajinu u njenom ratu protiv Rusije i da će biti uz saveznike iz NATO saveza.