latinica  ћирилица
23/08/2024 |  13:52 ⇒ 18:21 | Autor: SRNA

Srpskoj djeci sa Kosova i Metohije uručene stipendije iz Srpske (FOTO/VIDEO)

Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji saopštio je da je sedmoro djece sa Kosova i Metohije dobilo danas stipendije od 2.800 evra za četiri mjeseca.
Arlov na Јarinju - Foto: RTRS
Arlov na ЈarinjuFoto: RTRS

Predsjednik Odbora Milorad Arlov uručio je stipendije na administrativnom prelazu Јarinje za djecu iz Kosovske Kamenice, Gnjilana, Novog Brda, Gračanice, Kosvske Mitrovice, Zvečana i Leposavića.

Ana i Dalibor Vuković iz Zvečana imaju 11 djece, a njihovu petogodišnju kćerku Kseniju Odbor stipendira više godina. Porodica je zahvalili Odboru i donatorima, te su poručili da ostaju i opstaju na Kosmetu zahvaljujući podršci ovakve vrste koliko materijalnoj, još više moralnoj.

Nikolija Maksimović iz Kosovske Kamenice, koju Odbor stipendira od 2016. godine, zahvalila je donatoru, poručujući da joj sva sredstva koriste za liječenje bolesti srca koje ima od rođenja.

Ilija Ristić iz Novog Brda iz porodice je u kojoj ima petoro djece, a za desetak dana kreće u prvi razred srednje škole. On je rekao da mu ovakva pomoć baš znači jer je na početku školske godine.

Drugi put pomoć od 300 evra uručena je i Dragani Adžić, samohranoj majci troje male djece, koja poslije 29 godina od protjerivanja, etničkog čišćenja i egzodusa Srba iz Hrvatske, još živi u izbjegličkom centru u Leposaviću.

Adžićeva, čije jedno od djece kreće u prvi razred osnovne škole, zahvalila je Odboru za ovu pomoć, kao i onu koju je dobila krajem aprila, te je humane ljude zamolila za pomoć jer ona nigdje ne radi.

Arlov je rekao Srni da Odbor, uz mnoge humane projekte za srpsku djecu i Srbe na Kosovu i Metohiji, a zahvaljujući humanim ljudima, već devet godinu stipendira i pomaže djecu kojima je pomoć potrebna.

On je posebno zahvalio penzioneru iz okoline Doboja koji devetu godinu izdvaja godišnje 7.200 evra ličnih sredstava i preko Odbora pomaže srpsku djecu na Kosmetu, kao i jednoj humanitarki iz Istočnog Sarajeva, koji hoće da ostanu anonimni.

On je naveo da je danas na Јarinju razgovarao sa rukovdstvom i predsjednikom Dnevnog centra "Podrži me - 9. januar" iz Kosovske Mitrovice Ivanom Rakić o planovima opremanja i funkcionisanja velikog projekta Odbora, namijenjenog djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju.