latinica  ћирилица
23/08/2024 |  14:30 ⇒ 17:07 | Autor: SRNA

Zbrinuti migranti koji su spaseni iz Drine

Migranti koji su spaseni iz Drine nakon prevrtanja čamca kod Ljubovije, među kojima ima i djece, zbrinuti su u prihvatnim centrima u Srbiji i obezbijeđena im je kompletna njega i pomoć, saopšteno je iz Komesarijata za izbjeglice i migracije Srbije.
Policija - Foto: RTRS
PolicijaFoto: RTRS

Komesarijat navodi da je odmah reagovao nakon tragične nesreće koja se dogodila u noći između srijede i četvrtka na rijeci Drini, kada se prevrnuo čamac sa oko 30 migranata, te da je zahvaljujući brzoj akciji spasilačkih timova, 18 osoba spaseno, uključujući desetoro djece.

Nakon medicinskog zbrinjavanja i sprovođenja neophodne procedure od nadležnih organa, Komesarijat je obezbijedio smještaj i zbrinuo ukupno 16 lica od kojih je šest maloljetnika bez pratnje roditelja.

Ti maloljetnici smješteni su u prihvatni centar Komesarijata, namijenjen za smještaj djece bez pratnje, dok su preostala lica zbrinuta u drugim prihvatnim centrima kojima rukovodi Komesarijat.

Prema dostupnim informacijama, najviše lica je porijeklom iz Sirije.

Zamjenik komesara Svetlana Velimirović posjetila je maloljetnike i zajedno sa predstavnicima Centra za socijalni rad, nevladinih organizacija i medicinskog tima, koji su na raspolaganju maloljetnicima za sve njihove potrebe, uvjerila se u njihovo zdravstveno stanje.

Potvrđeno je da su djeca dobila svu neohodnu pomoć i podršku.

U centru gdje su smješteni povrijeđeni migranti, obezbijeđena je i psihološka podrška, koju će pružati stručnjaci iz međunarodnih organizacija, uključujući UNHCR.

Komesarijat izražava žaljenje povodom ovog tragičnog događaja, u kome je više ljudi izgubilo živote, uključujući majku i dijete, te ističe da ovaj slučaj ponovo skreće pažnju na ogromne rizike sa kojima se migranti suočavaju prilikom ilegalnih prelazaka granice, ugrožavajući živote u opasnim uslovima.

Komesarijat apeluje da međunarodna zajednica intenzivira napore u pronalasku održivih rješenja za migrantsku krizu da bi se spriječile ovakve tragedije u budućnosti, a istovremeno poziva i na hitno procesuiranje organizatora ilegalnih prelazaka preko Drine, jer ovakvi postupci direktno ugrožavaju ljudske živote.

Јedanaest tijela utopljenika izvučeno je iz Drine, među kojima je i tijelo bebe, nakon što se tokom noći između 21. i 22. avgusta prevrnuo čamac sa migrantima koji su iz Srbije pokušali da pređu rijeku ka BiH.