latinica  ћирилица
23/08/2024 |  15:18 | Autor: SRNA

"Iza decenijske toksične retorike protiv Srpske krije se nesposobnost bošnjačkih političara da učine boljim život naroda u FBiH"

Potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević istakla je da zapaljiva i toksična retorika protiv Srpske, koja već decenijama dolazi iz političkog Sarajeva, rezultat je nesposobnosti bošnjačkih političkih predstavnika da obezbijede normalno funkcionisanje Federacije BiH i bolji život svojih građana.
Anja Ljubojević - Foto: RTRS
Anja LjubojevićFoto: RTRS

Ljubojevićeva je rekla za Srnu da ta retorika koju godinama propagiraju bošnjački političari, a u kojoj aktivno i horski, po komandi, učestvuju federalni prozapadni mediji plasirajući informacije kojima pokušavaju samo da nanesu štetu Srpskoj, udaljava BiH od njenog evropskog puta, ali i onemogućava normalan život u BiH.

- Nesposobnost i neznanje da urade nešto dobro za svoj entitet, svoj narod i za BiH bošnjački političari kriju iza stalnih napada na Republiku Srpsku, njene institucije, a posebno predsjednika Milorada Dodika, i misle da će na taj način prikupiti koji politički poen, a to kako narod živi u FBiH to ih ne zanima. Zato se i stalno bave Srpskom, da bi prikrili pravo stanje u FBiH - rekla je Ljubojevićeva.

Međutim, dodala je ona, svaki pokušaj nanošenja štete Republici Srpskoj i njenim stanovnicima je šteta po BiH, a ponajmanje za Srpsku.

- Stalna podmetanja Republici Srpskoj, spinovanja i plasiranja neistina s ciljem dodvoravanja stranim mentorima i pojedinim ambasadama u Sarajevu neće dovesti do ukidanja Srpske, koliko god se bošnjački političari trudili i željeli, niti će donijeti boljitak FBiH, a neće dovesti ni do nestanka prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koje BiH mora ispuniti - poručila je Ljubojevićeva.

Ona je izjavila za Srnu da je Republika Srpska neizostavan faktor i ravnopravan partner u svakom procesu donošenju odluka, i to je evropskim putem BiH i potvrđeno.

- Takođe, Bošnjaci veoma dobro znaju da bez Srpske nema ni BiH, te da će vrlo brzo doći dan kada će stranci napustiti BiH i kada će sve odluke biti samo na domaćim predstavnicima vlasti. Postoji i mehanizam koordinacije i zna se kako se odluke mogu donositi, a tu je vidljivost entiteta evidentna i neupitna - rekla je Ljubojevićeva.

Ona je navela da ima još nekih domaćih i bjelosvjetskih mešetara koji misle da će svojom arogancijom ili silom da promijene prilike i odnose u BiH, ali sve ih je manje i na kraju će se povući, jer će uvidjeti da je samo dejtonska BiH održiva, a sve drugo je pusti san.

- Dijalog i dogovor tri konsitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta bez stranog uplitanja je jedini način na koji BiH može da opstane i krajnje je vrijeme da bošnjački politički predstavnici prihvate da je ovo 2024, a ne 1994. godina, da prihvate realnost i počnu da rade svoj posao, ako su sposobni za to, a ako nisu neka prepuste onima koji hoće i znaju, jer ovaj narod više nema vremena da čeka kada će neko u FBiH shvatiti da je rat završen i da nema unitarne BiH - istakla je Ljubojevićeva.

Prema njenim riječima, sarajevski političari treba da zasuču rukave i pokažu da je evropski put za njih zaista prioritet, a ne samo floskula.

- Svi problemi u BiH dolaze iz političkog Sarajeva, bošnjačkih političkih predstavnika i njihovih blokada. To gledamo decenijama i narod je umoran od toga. U BiH nije problem ni Ustav, ni Dejton, nego oni. Ako su im već puna usta BiH, onda neka počnu da poštuju zakone svoje zemlje koje su donijele njene institucije i da se bore protiv stranog intervencionizma, nelegalnog Kristijana Šmita i stranih sudija - rekla je Ljubojevićeva.

Ovo decenijsko ignorisanje domaćeg zakonodavstva, istakla je ona, dovelo je BiH u stanje ludila u kojem nas drže zarobljene još od 1995. godine.

-To više ne ide, niti prolazi bilo gdje. Stvari u BiH bile bi veoma jednostavne kada bi svi radili svoj posao onako kako kaže Ustav i Dejtonski sporazum. Razlog što BiH ostaje u permanentnoj krizi i nikako ne može da izađe je taj što dio Zapada ne dopušta domaći dogovor i želi vječno upravljati BiH na način koji njima odgovara i zbog njihovih interesa. Upravo to ruši i BiH i definitivno dovodi u pitanje njen dalji opstanak.

Krajnje je vrijeme da se bošnjački političari prihvate posla i počnu da rade za one koji su ih birali i njihovu bolju budućnost, a da se manu napada na Srpsku. Srpsku neće ukinuti, a unitarnu BiH neće dobiti, tako da pucaju u prazno - naglasila je Ljubojevićeva.