latinica  ћирилица
23/08/2024 |  16:43 ⇒ 19:22 | Autor: TANЈUG

Okončana talačka kriza u ruskom zatvoru; Likvidirani zatvorenici

Snajperisti Ruske garde likvidirali su četvoricu zatvorenika koji su uzeli taoce u okružnom zatvoru u Volgogradskoj oblasti, rečeno je u pres službe Garde.
Ruska garda (foto: EPA-EFE/RUSSIAN ROSGVARDIYA TELEGRAM CHANNEL HANDOUT -- MANDATORY CREDIT -- BEST QUALITY AVAILABLE -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES) -
Ruska garda (foto: EPA-EFE/RUSSIAN ROSGVARDIYA TELEGRAM CHANNEL HANDOUT -- MANDATORY CREDIT -- BEST QUALITY AVAILABLE -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

Četvorica zaposlenih u koloniji u Volgogradu ubijena su danas u napadu zatvorenika, još troje zaposlenih je ranjeno i hospitalizovano, a sva četvorica napadača su neutralisana, javljaju ruski mediji.

Zatvorenici su za taoce uzeli osam zaposlenih u koloniji i četvoricu osuđenika tokom sastanka disciplinske komisije.

- Kriminalci su zadali ubodne rane različite težine četvorici službenika, od kojih su trojica preminula na mjestu, a jedan kasnije u bolnici, dok su četvorica koja su pružala otpor hospitalizovana - navodi se u saopštenju.

Povrijeđena su i četiri osuđenika.

Ruski mediji navode da su zatvorenici koji su uzeli taoce "pripadnici džihadističke Islamske države".

Na video-snimku se pojavljuju najmanje dva napadača, od kojih jedan uzvikuje da su oni "mudžahedini" ID i da su zauzeli zatvor u oblasti Volgograda.

Na snimku se vidi kako najmanje četvoro zatvorskih službenika leži ili sjedi u lokvama krvi.

Teroristi su, prema saznanjima, zahtijevali helikopter i dva miliona dolara i zaprijetili da će ubiti sve taoce ako budu praćeni.

Prema riječima ruskog muftije Damira Muhetdinova, ova pobuna mogla je biti organizovana iz inostranstva "da bi se diskreditovala linija ruskog predsjednika Vladimira Putina da ojača savezničke odnose sa muslimanskim zemljama", prenio je TASS.

Ovaj zatvor je kaznena kolonija sa strogim režimom koja može da primi do 1.240 zatvorenika.

O incidentu je obaviješten i predsjednik Rusije Vladimir Putin.