latinica  ћирилица
23/08/2024 |  19:22 | Autor: TANЈUG

Modi stigao u Kijev

Indijski premijer Narendra Modi sastao se danas s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim u prvoj posjeti indijskog premijera Ukrajini od nezavisnosti zemlje od SSSR 1991. godine.
Vladimir Zelenski i Narendra Modi (foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO) -
Vladimir Zelenski i Narendra Modi (foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)

Njihov sastanak se pomno prati nakon što je Zelenski oštro kritikovao Modija zbog njegovog putovanja u Moskvu prije šest nedjelja i sastanka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Snimak na kojem se Modi i Putin grle uznemirio je Evropu i Vašington.

Modi i Zelenski rukovali su se i nakratko zagrlili danas u Kijevu prije nego što su posjetili spomenik djeci poginuloj u sukobu sa Rusijom. Modi je na to mjesto položio plišanog medu.

Modi se poklonio i pored statue lidera indijskog pokreta za nezavisnost Mahatme Gandija u Kijevu.

Indija diplomatski sarađuje i sa Ukrajinom i sa Rusijom. Ali Modijeva vlada se protivi zapadnim sankcijama Moskvi i značajan je kupac ruske nafte. Indija takođe u velikoj mjeri zavisi od Rusije u pogledu vojne opreme.

Modi je želio da bude viđen kao mirotvorac između zaraćenih strana i često je govorio da taj sukob ne može biti dobijen na bojnom polju.

Ali Modi tek treba da ponudi bilo kakve konkretne prijedloge osim naglašavanja potrebe za dijalogom. On je jutros stigao u Kijev vozom iz Poljske. Tamo se juče sastao sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom, a Poljska je jedan od najlojalnijih saveznika Ukrajine.