latinica  ћирилица
23/08/2024 |  21:31 | Autor: SRNA

Nešić: Brutalni napad na srpsku djecu u Mostaru - napad na suživot

Brutalni napad na srpsku djecu u povratničkom naselju Baćevići kod Mostara, koji se odigrao pod okriljem mržnje i nasilja, predstavlja najgrublji udar na suživot i bezbjednost svih građana BiH, a naročito srpskog naroda koji se i dalje suočava sa ovakvim zlodjelima, ocijenio je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

Nešić je istakao da je s velikim ogorčenjem i dubokom zabrinutošću primio vijest o ovom sramotnom činu.

- Napad na djecu, koja su simbol budućnosti i nade za naše društvo, nešto je što prevazilazi granice razuma i ljudskosti. Naši mališani su napadnuti dok su se igrali, a selo je oskrnavljeno simbolima najcrnjeg zla – kukastim krstovima i ustaškim simbolima, čime je poslata jasna poruka mržnje prema Srbima u BiH - upozorio je Nešić.

On je upitao kakvu poruku šalje zemlja koja nije u stanju da zaštiti svoju djecu, te kakva se budućnost može očekivati ako se dozvoli da fašistički simboli i nasilje postanu svakodnevica, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Nešić očekuje da nadležne institucije, uključujući policiju i tužilaštvo, hitno reaguju, identifikuju i privedu pravdi počinioce ovog gnusnog čina.

- Nasilje nad Srbima u povratničkim selima ne smije i neće biti tolerisano. Ako BiH želi da bude zemlja svih svojih građana, mora zaštititi Srbe od ovakvih napada - poručuje ministar bezbjednosti u Savjetu ministara.

Prema njegovim riječima, ovo nije samo napad na jednu grupu, već napad na samu ideju suživota u BiH.

- Pozivam međunarodnu zajednicu, koja je toliko puta do sada ostala nijemi posmatrač kada su Srbi u pitanju, da prestane sa politikom dvostrukih standarda i konačno stane u odbranu srpskog naroda. Naša djeca zaslužuju da odrastaju u sigurnom i mirnom okruženju, bez straha da će ih neko napasti zbog njihove nacionalnosti. Nećemo dozvoliti da se srpski narod ponovo stavlja na marginu, niti da ovakvi napadi prođu nekažnjeno - poručio je Nešić.

U mostarskom povratničkom naselju Baćevići sinoć je više nepoznatih osoba na igralištu napalo srpsku djecu, a igralište i selo oblijepljeno je kukastim krstovima, svastikama, slovom "U", "HVO", potvrdili su za Srnu mještani Baćevića.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić rekao je za Srnu da je policija dobila prijavu da u selu Baćevići ima plakata uvredljivog sadržaja, nakon čega su pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije izašli na teren i sprovode istragu.