latinica  ћирилица
24/08/2024 |  08:31 ⇒ 09:54 | Autor: RTRS

Radivojac: Agencija za bankarstvo treba da uđe u banke i izvrši kontrolu (VIDEO)

Iako neke kolege ekonomisti smatraju da zbog objavljenih ogromnih profita bankama u BiH treba uvesti porez na ekstraprofit ja mislim da to treba riješiti institucionalno putem Agencije za bankarstvo i izvršiti kontrolu i analizu ekonomske opravdanosti naknada koje nam banke naplaćuju, izjavio je redovni profesor ekonomskog fakulteta u Banjaluci Goran Radivojac, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Goran Radivojac - Foto: RTRS
Goran RadivojacFoto: RTRS

Radivojac ističe da smo kao društvo bili svjedoci dvjema agonijama u bankarskom sektoru - agoniji žiranata i agoniji kredita koji su odobravani u švajcarskim francima.

-  Danas imamo situaciju u kojoj su banke i prethodne i ove godine ostvarile ekstremne dobiti. Moja preporuka bi bila da se provjeri da li postoji ekonomska opravdanost. Ako je trošak obrade pet feninga, a banka naplati dvije marke, to nije u redu - rekao je Radivojac.

Radivojac je ocijenio da "banke koriste situaciju koja je trenutno na tržištu".

- U javnosti je prisutna i vijest da određeni broj banaka pokušava da smanji radnicima plate da bi profit bio još veći. Situacija je u kritičnoj zoni - upozorio je Radivojac.

On je istakao da se mora provjeriti odakle banke ostvaruju toliki profit.

- Banke nisu dobrotvorna druuštva, niti se očekuje da besplatno vrše usluge, ali nije u redu da se te usluge ekstremno visoko naplaćuju - naveo je Radivojac.

Radivojac je rekao da je čuo svjedočenja ljudi kojima banka nije htjela isplatiti platu, ali je htjela d anaplati ratu kredita.

- Postoji određemi stepen nejasnoća i nedefinisanog odnosa koji treba definisati. Želim da kažem da nije primjetno da je Agencija za bankarstvo povukla neke poteze. Ne očekujemo ništa spektakularno, ali neka uđu u banke i izvrše kontrole. Možda mogu naći opravdanje za tolike naknade, ali i ako ne nađu, neka se građanima izađe u susret. Moramo odlučiti treba li oporezivati banke ili ne - zaključio je Radivojac.