latinica  ћирилица
24/08/2024 |  11:38 ⇒ 14:31 | Autor: sputniknews.com

Zelenski potpisao zakon: Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva je zabranjena

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon kojim se na teritoriji Ukrajine zabranjuje aktivnost religioznih organizacija povezanih sa Rusijom, između ostalog, kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, objavljeno je na sajtu Vrhovne rade.
Kijevo-pečerska lavra (foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK) -
Kijevo-pečerska lavra (foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK)

- Nacrt zakona o aktivnosti religioznih organizacija na teritoriji Ukrajine je 24. avgusta potpisao predsjednik Ukrajine - navodi se na sajtu.

Prethodno je ukrajinski parlament usvojio zakon koji omogućava da se u Ukrajini zabrani Ukrajinska pravoslavna crkva. Kako je naveo poslanik Јaroslav Železnjak, UPC će imati devet mjeseci da "prekine veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom". Zakon stupa na snagu 30 dana od dana objavljivanja.

Prije toga, prijedlog zakona je podržao Sveukrajinski savjet crkava i vjerskih organizacija.

Tim povodom oglasila se nedavno i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja je rekla da usvajanje tog zakona ima za cilj produbljivanje vjerskog raskola i predstavlja grubo kršenje slobode vjeroispovijesti, što podrazumijeva represiju i progon sveštenstva i vjernika, skrnavljenje pravoslavnih svetinja, kao i nasilno zauzimanje crkava i parohija UPC.

Podsjetimo, ukrajinske vlasti organizovale su najveći talas progona UPC u savremenoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim dijelovima Ukrajine odlučile su da zabrane djelovanje UPC.

Vlasti su uvele sankcije nekim predstavnicima sveštenstva UPC. Služba bezbjednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC i sprovodi "kontraobavještajne aktivnosti" – pretrese episkopa i sveštenika, crkava i manastira u potrazi za dokazima o "antiukrajinskim aktivnostima".