latinica  ћирилица
25/08/2024 |  18:39 ⇒ 18:41 | Autor: TANЈUG

Njemačka: Objavljen identitet napadača, u pitanju je čin terorizma

Osumnjičeni za napad u Solingenu u kojem su tri osobe ubijene, a osam povrijeđeno identifikovan je kao 26-godišnji Sirijac Isa Al H, a premijer pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, Hendrik Vist, opisao je napad kao akt terorizma.
Napad u Njemačkoj (Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF/ilustracija) -
Napad u Njemačkoj (Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF/ilustracija)

Tužilaštvo u Diseldorfu saopštilo je da se sumnja da je napadač pripadnik Islamske države, prenosi Rojters.

Prezime osumnjičenog nije saopšteno zbog njemačkih zakona o privatnosti.

Tužioci su naveli da je “zbog svojih radikalnih islamističkih uvjerenja“ on pokušao da ubije što više ljudi za koje je smatrao da su nevjernici, ubadajući ih više puta nožem u vrat i gornji dio tijela.

Osumnjičeni je živio u domu za izbeglice u Solingenu koji je juče pretražen, kazao je ministar unutrašnjih poslova pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, Herbert Rojl.

Magazin Špigl prenio je, citirajući neidentifikovane bezbjednosne izvore, da je osumnjičeni došao u Njemačku krajem 2022. i zatražio azil.

Njemačko savezno tužilaštvo preuzelo je istragu o napadu nožem u gradu Solingen, u kojem su u petak ubijene tri, a povrijeđeno osam osoba, navodeći da se sumnja na terorizam. Njemačka policija jutros je saopštila da je uhapsila muškarca osumnjičenog za napad u gradu Zolingenu, da je riječ o Sirijcu i da je on priznao zločin.

Teroristička organizacija Islamska država (IS) preuzela je u subotu odgovornost za napad u Solingenu.

IS je naveo da je napadač ciljao hrišćane i da je "vojnik Islamske države", koji je izveo napad "kako bi osvetio muslimane u Palestini i širom svijeta".