latinica  ћирилица
25/08/2024 |  13:08 ⇒ 13:41 | Autor: SRNA

Mask i Karlson stali u odbranu Durova

Pavel Durov, osnivač i izvršni direktor Telegrama, aplikacije za razmjenu poruka, uhapšen je sinoć na aerodromu u blizini Pariza.
Telegram (foto: EPA-EFE/MATTIA SEDDA - ilustracija) -
Telegram (foto: EPA-EFE/MATTIA SEDDA - ilustracija)

Kako prenose francuski mediji, Durov koji ima i francusko i rusko državljanstvo sumnjiči se zbog toga što Telegram navodno nije imao moderatore koji će spriječiti odvijanje kriminalnih aktivnosti u aplikaciji.

Francuski OFMIN, kancelarija zadužena za sprječavanje nasilja nad maloljetnicima, izdao je nalgo za hapšenje Durova u preliminarnoj istrazi o navodnim prestupma koji uključuju prevaru, trgovinu drogom, internetsko nasilje, organizovani kriminal i promociju terorizma.

Durov je optužen da nije preduzeo mjere za subzijanje kriminalne upotrebe svoje platforme, a prema još uvijek nepotvrđenim informacijama nalog za hapšenje izdat je neposredno pred slijetanje aviona u kojem se nalazio.

Inače, Telegram sa sjedištem u Dubaiju pozicionirao se kao alternativa američkim platformama, koje su kritikovane zbog komercijalnog iskorištavanja ličnih podataka svojih korisnika.

Telegram se obavezao da nikada neće otkriti bilo kakve informacije o svojim korisncima.

Telegram sa blizu milijardu korisnika posebno je uticajan u Rusiji, Ukrajini i republikama bivšeg Sovjetskog Saveza. Rangiran je kao jedna od glavnih platformi društvenih medija nakon Fejsbuka, Јutjuba, Vacapa, Instagrama, TikToka i Vičeta.

Odmah nakon haopšenja, mnogi su stali u odbranu Durova pa je tako američki biznismen Ilon Mask podržao sve one koji pozivaju na oslobađanje osnivača Telegrama.

Mask je u svojoj objavi naveo i da smatra da će ljude u Evropi uskoro kažnjavati zbog lajkovane objave i šale na društvenim mrežama.

- Moje mišljenje: U Evropi ćete 2030. godine biti pogubljeni zbog lajkovanja šale - napisao je Mask.

Novinar Taker Karlson rekao je da je Durov priveden jer je odbio da "cenzuriše istinu" po nalogu vlada i obavještajnih službi dok je Robert Kenedi Mlađi, američki političar rekao da je potreba za zaštitom slobode govora postala hitnija no ikada.